Kilőttek az alapanyagárak az építőiparban az elmúlt hónapokban, ráadásul a szakemberek szerint további drágulás várható, ami jelentősen megnehezíti a költségek pontos tervezését.


Az Építő Közösség legújabb videójában Bodnár György a konkrét árnövekedésekről kérdezte Maracskó Pétert, generálkivitelezéssel, és projektmenedzsmenttel foglalkozó szakembert.

Kilőttek az árak

Az év elején még egészséges szintű drágulásokat láttunk, majd a polisztirol szigetelőanyag (sokan hungarocellként ismerhetik) indította el a drágulók sorát, ez 40-60 százalékkal került többe a decemberi árához képest. A vasanyagok szintén 30 százalékot drágultak ezen időszak alatt, utána a BASF gyárának a tűzesete még tovább rontotta a helyzetet. Most az anyagkereskedők júniusban, és akár augusztusban is emelhetnek, de még nem biztos, hogy ezek az utolsó áremelések az évben. Senki nem fogad el előrefizetést most, mert nem tudják, hogy szeptemberben milyen árak lesznek

-ezt mondta az Építő Közösség legújabb videójában Maracskó Péter, generálkivitelezéssel, és projektmenedzsmenttel foglalkozó szakember.

Mi a gond?

A folyamatos anyagár-növekedés azért gond, mert a kivitelezők nem tudnak árakat fixálni, így, ha elindul például egy hosszabb időt igénylő házépítés, előfordulhat, hogy több tíz százalékkal magasabb áron fejeznék csak be. Maracskó Péter elmondta, hogy a kivitelezői oldalon érdemes tartaléknak elkülöníteni az építési költségek egy részét, így egy váratlan esemény esetén nem ugrik meg a végösszeg a megbízónál.

A Portfolió.hu által szemlézett beszélgetésben a szakember úgy számolt, hogy eddig elég volt a kivitelezési költségek 20 százalékát elkülönítenünk a nem várt eseményekre, mostanában a tartalékkal együtt éppen beleférünk egy házzal a költségvetésbe. De ha ezen felül egy váratlan esemény történik, akkor a decemberben, vagy idén január-februárban számított költségeken nem megépíthető a ház.


The Conversation

Friss

Fotó: Unsplash

Hullott a haja, ez adta az ötletet a ma már jól menő vállalkozásához

A 26 éves Philomina Kane életét egy teljesen hétköznapi dolog változtatta meg. A Ghánában született fiatal formabontó ötlete az amerikai cápák tetszését is elnyerte, akik a napokban 200 ezer dollárral beszálltak az egy év alatt óriási sikereket elérő vállalkozásába.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Sorstársait segíti a semmiből jött milliárdos üzletasszony

Az indonéziai Tessa Wijaya mindig is arról álmodott, hogy sikeres karriert fusson be a fintech szektorban. Képzetlen, délkelet-ázsiai nőként azonban ez szinte lehetetlennek tűnt. Kitartásának köszönhetően minden akadályt leküzdött, dollármilliárdos üzletet alapított, most pedig azon dolgozik, hogy más nők is a nyomdokaiba lépjenek.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Gates, Musk és Cook nem finomkodik, ha Steve Jobs-ról van szó

Steve Jobs bevonult a történelembe. Munkatársak és versenytársak tömegei tulajdonították sikerük egy részét Jobs-nak, aki kereken 10 évvel ezelőtt hagyott itt minket örökre. Ma van a nemzetközi Steve Jobs megemlékezés napja, utánajártunk, hogyan vélekednek az üzletemberről napjaink meghatározó piaci szereplői.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!