Hatalmasra nőttek a szakmunkások bérei az építőiparban
Fotó: Shutterstock

A jó építőipari munkás 5-600 ezret kereshet tisztán. És feketén?

500-600 ezres béreket is kifizetnek az építőiparban egy-egy jobb szakmunkásnak idehaza – igaz, jellemzően nem heti 40 óra munkáért. Ráadásul a feketemunka is visszaszorulóban lehet az ágazatban.


Magas fizetéssel számolhat manapság egy jó szakmunkás

A vg.hu próbált utánajárni annak, hogy mi igaz abból a pletykából, hogy manapság hazánkban fél millió forintot is hazavisz egy építőipari szakmunkás.

„Egy jó burkoló vagy szobafestő akár 500-600 ezer forintot is megkeres havonta”

– nyilatkozta a portálnak egy hidegburkolással foglalkozó, fővárosi székhelyű építőipari vállalkozó. A szakember emellett arról is említést tett, hogy a munkaerőhiány miatt ráadásul kezd csökkenni a szakmunkások bérkülönbsége Budapest és a vidék között.

A megkérdezett vállalkozók beszámoltak azonban egy, az iparágat érintő problémáról is. Véleményük szerint rengeteg a megbízhatatlan szakember az ágazatban. Ezért egyre gyakrabban előfordul, hogy egy rátermettebb szakira bízzák a teljes felújítást, legyen szó akár villanyszerelésről, burkolásról vagy szobafestésről. Ilyenkor a szakember 500-600 ezer forintot is megkereshet tisztán, viszont általában hétvégén is dolgozik és a munka nagy része a tervezés teszi ki.

Visszaszorulóban lenne a feketemunka?

A portál által megkérdezett vállalkozók véleménye némileg eltér a feketemunka visszaszorulása kapcsán. Az érem egyik oldala ugyanis az lehet, hogy a különböző állami támogatások miatt (mint például a csok vagy az otthonfelújítási támogatás) egyre inkább szüksége van az elvégzett munkáról készült számlára a megbízóknak. Ez némileg visszaszorítja a feketefoglalkoztatást. Katás vállalkozók esetén pedig különösen nem éri meg kockáztatni.

Másik oldala viszont az a dolognak, hogy sok vállalkozó a valóságosnál még mindig kisebb béren jelenti be az alkalmazottjait, hiszen

„senki nem vállalja be, hogy foglalkoztat egy burkolót, ami neki 1,2 millió forintba kerül, hogy ebből a burkoló végül 600-700 ezret kapjon meg. Ennyit egyszerűen nem termel ki”

– nyilatkozta az egyik vállalkozó.

Napi 10 ezer forint alatt senki nem megy el dolgozni

Némileg másképpen látja az iparág helyzetét Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetségének (Iposz) elnöke. A szövetség vezetője szerint valóban nagyon súlyos a munkaerőhiány az iparágban, és ennek okai a 2008-as világgazdasági válságig vezethetőek vissza. Akkor ugyanis az építőipar teljesítménye visszaesett, sokan hagyták ott a szektort. Azonban más okai is vannak a létszámhiánynak.

„Azt látjuk, hogy a külföldi csábítóerő és a szakmunkáshiány hatására az építőiparban folyamatosan mennek fel a fizetések, emiatt ma már nem a minimálbér vagy a szakmunkásbér-minimum dominál”

– nyilatkozta az Iposz elnöke. Azonban hozzátette ő is azt, hogy idehaza szakmafüggő ugyan, de manapság 400-500 ezer forintot tisztán hazavihetnek a dolgozók az építőiparban.

Vidéken azonban még mindig jóval kisebbnek látja a béreket, bár sokat javultak akár a keleti megyékben is. Kivétel ez alól a Balaton környéke, ahol a fővárosi keresetek fölé nőttek a fizetések. Meglátása szerint manapság már nincs olyan vidéke az országnak, ahol az iparágban elmennének napi 10 ezer forint alatt melózni.


Ne hagyd ki!