Összességében jó éve volt az építőiparnak a tavalyi
Fotó: Shutterstock

Kilőtt az építőipar, de az árak is elszálltak

Csaknem a harmadával haladta meg az építőipari termelés volumene decemberben az egy évvel korábbi értéket. Az árak azonban nagyon elszálltak, valamint csökkent a szerződésállomány az utolsó tavalyi hónapokban.


Élénkült az építőipar

Tavaly decemberben az építőipari termelés volumene 29 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi értéket, valamint 7,2 százalékkal volt nagyobb a novemberinél. Fontos adat azonban az is, hogy az iparág termelői árai átlagosan 11,4 százalékkal nőttek egyetlen év alatt – írja oldalán a Központi Statisztikai Hivatal.

Érdemes megemlíteni, hogy mindkét építményfőcsoport termelése nőtt 2021 12. hónapjában az egy évvel korábbi adatokhoz képest: az épületeké 32,7 százalékkal, amíg az egyéb építményeké 24,8 százalékkal. Az épületek építésében 46,9, az egyéb építmények építésében 22,4 százalékkal bővült a termelés, valamint a speciális szaképítés 22,5 százalékkal volt nagyobb volumenű a tavalyi év utolsó hónapjában, mint 2020 decemberében.

Az új szerződések állománya azonban 7,7 százalékkal csökkent a vizsgált időszakban, legfőképpen az épületek építésére vonatkozó megbízásoké (11,2 százalékkal). Hasonló utat futott be az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene is: 13,9 százalékkal, amíg az egyéb építményeké 12,5 százalékkal volt kevesebb mint egy évvel korábban.

Bizakodnak az elemzők

A stabilan magas kereslettel magyarázza az építőipar termelésének jelentős növekedését a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője, Regős Gábor. Emellett tavaly (a 2020-as évvel ellentétben) jobban rendelkezésre álltak az iparág számára a szükséges építőanyagokés a munkaerő. Fontos továbbá megemlíteni, hogy a koronavírus-járvány miatti lezárások sem okoztak akkora leállásokat, mint egy évvel korábban. Rohamosan emelkedtek azonban az alapanyagárak. Az állami megbízások visszaestek, amit azonban kompenzálni tudtak a versenyszférából érkező megbízatások – idézi az InfoStart.hu az elemzőt.

Enyhült tavaly a járvány okozta bizonytalanság az építőiparban, valamint a kedvezményes lakásépítési áfa és a zöldotthon program is tovább növelte a lakásépítési kedvet – véli Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Az ingatlanos portál adatai szerint az új lakások kínálata ráadásul 91 százalékkal nőtt tavaly az egy évvel korábbihoz képest.

A portál Vida Tamásra, a KÉSZ Csoport vezérigazgatójára is hivatkozik. A szakember szerint az állami beruházások csökkenése miatt idén felszabadulnak építőipari kapacitások. Azok a lakásépítésekhez csoportosulhatnak át, és ez fékezheti a drágulást az új lakások piacán. A szakember továbbá arról is említést tett, hogy az építőipar tavaly a harmadik negyedévben 378 ezer embernek adott munkát, ami évtizedes rekord. Ezzel az ágazat az összes hazai foglalkoztatott 8 százalékának biztosít munkát. Ez az érték az megelőző évtizedben körülbelül 6-7 százalék volt. Vida Tamás szerint ráadásul a szektorban a digitális megoldások is egyre nagyobb teret nyernek, ami még hatékonyabbá és költséghatékonyabbá is teszi az építőipart.

Ne hagyd ki!