Újabb fegyvert vet be a kormány az építőipari árak letörésére

Az építőipari vállalkozások az epito.emi.hu oldalon adhatják meg, hogy milyen termékek hiánya nehezíti, hátráltatja a beruházásaikat, az adatbázisban összegyűlt információk alapján a szaktárca felderíti a lehetséges helyettesítő termékeket, valamint, hogy azokat honnan lehet beszerezni - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján.


Az online felületet am tárca az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. bevonásával nyitotta meg, amelyre a vállalkozások önkéntesen regisztrálhatnak. Az oldal csütörtökön délben indult el, így az építőipari cégek már jelezhetik igényeiket. Ez az intézkedés egy újabb eleme annak a sorozatnak, amelyet a kormány az építőipari alapanyagoknál az elmúlt időszakban tapasztalható drasztikus áremelkedés miatt hozott meg. Az oldalt ITT találjátok, megnéztük volna, hogy eddig hányan jelentkeztek és milyen hiánytermékeket jelöltek meg, de belépni csak cégként, regisztráció után lehet. Ez is szerepelt a tájékoztatásban.

A kormány eddigi lépései

A kormány bejelentési, regisztrációs kötelezettséget vezetett be az építőipari termékek kivitelére, vagyis bizonyos anyagokat csak a bejelentés tudomásul vétele után lehet kivinni az országból. Az alapanyag-export engedélyeztetésének bevezetése uniós kötelezettségek miatt csak október 1-jétől lehetséges, a bejelentési kötelezettséget azonban azonnal alkalmazhatja a kormány. Meg is tette, összhangban azzal, amit Orbán Viktor miniszterelnök már korábban bejelentett.

A miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely felsorolta, az intézkedés az acél- és vastermékekre, a szigetelőanyagokra, a homokra, a kőre, a kavicsra és a sóderre vonatkozik. Célja, hogy mérsékelje a jelentősen emelkedő építőipari alapanyagárakat, amiről a miniszter azt mondta: annak mértékét a piaci folyamatok nem indokolják. Azt is meglépte a kormány, hogy a bányák elvesztik a bányajogot, ha annak elnyerése után egy éven belül nem kezdik el legalább az előkészítését a kitermelésnek.

További intézkedések

Az építőanyagok és építőipari termékek fuvarozását nyomon fogják követni, az érintett termékekre vonatkozó közúti fuvarozást is be kell jelenteni. Kiegészítő bányajáradékot vezetnek be egyes alapanyagoknál, amely a kőfejtés, gipsz, krétabányászat, kavics-, homok-, agyagbányászat, cementgyártás, valamint mész és gipszgyártás tevékenységet végző vállalkozásokat fogja érinteni. A homok, kavics, sóder, cement esetén a kormány által meghatározott áron felül történő értékesítés esetén a különbözet 90 százalékának megfelelő bányajáradékot kell fizetni azoknak a vállalkozásoknak, amelyeknek az árbevétele a 3 milliárd forintot meghaladja.

Összefogott a versenyhivatal a fogyasztóvédelemmel

A versenyhivatalhoz és a fogyasztóvédelmi intézményrendszerhez is jelentős mennyiségű panasz érkezett be az elmúlt hetekben az építőipari alapanyagok kereskedelme kapcsán. A szinte követhetetlen ütemű áremelkedés kiszolgáltatottá teszi a fogyasztókat. A családoknak szánt otthonteremtési, lakásfelújítási támogatások egyre nagyobb hányada köt ki a forgalmazóknál. A jelzések szerint súlyos hiányosságok tapasztalhatók egyebek mellett az árak átlátható feltüntetésében, a minőségi kifogások kezelésében is. Ezért hangolja össze ellenőrzéseit a két szervezet.

A GVH május végén kezdeményezett piaci konzultációt a témában az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségével. A nemzeti versenyhivatal önálló vizsgálói csoportot hozott létre az áremelkedés okainak feltárására és a beérkezett panaszok vizsgálatára. Az ITM utasítására a megyei kormányhivatalok munkatársai az ország minden részében felkeresik a termékkört forgalmazó kiskereskedelmi egységeket. A héten induló helyszíni ellenőrzések kiterjednek az árfeltüntetési és termékbiztonsági követelmények betartásának számonkérésére is. A tárca az egyedi jogviták rendezésében ingyenesen közreműködő békéltető testületektől a beérkező megkeresések azonnali, közvetlen kezelését kérte, hogy felgyorsítsa a vitás ügyek rendezését.


Ne hagyd ki!