A miniszterelnök már a hét közepén bejelentette, hogy a kormány határozott lépéseket tervez az építőipari alapanyagok drágulásának csökkentésére. Most a közrádiónak adott interjúban ismertette a döntéseket.


Októbertől elrendelünk egy kiviteli korlátozást. Részben azért szaladtak el az árak, mert megnőtt az országból kivitt mennyiség

- mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy az Európai Unió részei vagyunk, tehát holnap reggeltől nem tudunk bevezetni épület, fa, vas és acél tekintetében korlátozást, először ezt engedélyezni kell Brüsszelnek. A folyamat hosszú, várhatóan négy hónapot is igénybe vesz. Mint a kormányfő megjegyezte, ez is egy példa a brüsszeli döntéshozatal lassúságára.

Addig is bevezetünk kivitel esetében kötelező bejelentést, és megpróbálunk bevezetni állami elővásárlási jogot

– mondta, a kormányfő.

További döntések

A kormány azon is gondolkodik, hogy megadóztatja az alapanyagokon keletkező, a kormányfő véleménye szerint megengedhetetlen extraprofitot. Ha azt látják, hogy bizonyos árszint felett értékesítenek, és ebből extraprofitra tesznek szert, akkor a bizonyos árszint feletti ár 90 százalékát elvonják. Ez a kavicsot és a sódert mindenképp érinti, de szóba kerültek más termékek is.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy egy kitermelési jogot szerzett bánya esetében egy éven belül el kell indítani a munkát, ha nem így történik, akkor elveszti az illető a koncessziót, és azt másnak adják oda.


Korábbi cikkeinkben mi is írtunk arról, hogy az árrobbanás megfékezésére a versenyhivatal önálló munkacsoportot hozott létre, amely már talált is gyanús eseteket. Az áremelkedéséről pedig ITT írtunk.


A miniszterelnöki interjút ITT tudjátok meghallgatni.

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Sorstársait segíti a semmiből jött milliárdos üzletasszony

Az indonéziai Tessa Wijaya mindig is arról álmodott, hogy sikeres karriert fusson be a fintech szektorban. Képzetlen, délkelet-ázsiai nőként azonban ez szinte lehetetlennek tűnt. Kitartásának köszönhetően minden akadályt leküzdött, dollármilliárdos üzletet alapított, most pedig azon dolgozik, hogy más nők is a nyomdokaiba lépjenek.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Gates, Musk és Cook nem finomkodik, ha Steve Jobs-ról van szó

Steve Jobs bevonult a történelembe. Munkatársak és versenytársak tömegei tulajdonították sikerük egy részét Jobs-nak, aki kereken 10 évvel ezelőtt hagyott itt minket örökre. Ma van a nemzetközi Steve Jobs megemlékezés napja, utánajártunk, hogyan vélekednek az üzletemberről napjaink meghatározó piaci szereplői.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Hányan tapsikolnak? Bali megnyitotta a kapuit a magyarok előtt

Az indonéz szigetvilágban található Bali és Riau szigetei 18 hónapnyi „zárva tartás" után ismét megnyitották kapuikat a nemzetközi turisták előtt. Az örömtánccal azonban érdemes várni, ugyanis számos előírásnak meg kell felelni a belépéshez.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!