Orbán elmondta, mit tesz a kormány az építőipari árak megfékezésére
Fotó:123RF

Orbán elmondta, mit tesz a kormány az építőipari árak megfékezésére

A miniszterelnök már a hét közepén bejelentette, hogy a kormány határozott lépéseket tervez az építőipari alapanyagok drágulásának csökkentésére. Most a közrádiónak adott interjúban ismertette a döntéseket.


Októbertől elrendelünk egy kiviteli korlátozást. Részben azért szaladtak el az árak, mert megnőtt az országból kivitt mennyiség

- mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy az Európai Unió részei vagyunk, tehát holnap reggeltől nem tudunk bevezetni épület, fa, vas és acél tekintetében korlátozást, először ezt engedélyezni kell Brüsszelnek. A folyamat hosszú, várhatóan négy hónapot is igénybe vesz. Mint a kormányfő megjegyezte, ez is egy példa a brüsszeli döntéshozatal lassúságára.

Addig is bevezetünk kivitel esetében kötelező bejelentést, és megpróbálunk bevezetni állami elővásárlási jogot

– mondta, a kormányfő.

További döntések

A kormány azon is gondolkodik, hogy megadóztatja az alapanyagokon keletkező, a kormányfő véleménye szerint megengedhetetlen extraprofitot. Ha azt látják, hogy bizonyos árszint felett értékesítenek, és ebből extraprofitra tesznek szert, akkor a bizonyos árszint feletti ár 90 százalékát elvonják. Ez a kavicsot és a sódert mindenképp érinti, de szóba kerültek más termékek is.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy egy kitermelési jogot szerzett bánya esetében egy éven belül el kell indítani a munkát, ha nem így történik, akkor elveszti az illető a koncessziót, és azt másnak adják oda.


Korábbi cikkeinkben mi is írtunk arról, hogy az árrobbanás megfékezésére a versenyhivatal önálló munkacsoportot hozott létre, amely már talált is gyanús eseteket. Az áremelkedéséről pedig ITT írtunk.


A miniszterelnöki interjút ITT tudjátok meghallgatni.

The Conversation

Ne hagyd ki!