Egyre több jel utal arra, hogy a kormány néhány héten belül, de akár még ennél is hamarabb lépéseket tesz az építőiparban tapasztalható árrobbanás hatásainak enyhítésére.

.

A Gazdasági Versenyhivatal a hazai építőipari vállalatokat képviselő Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségével (ÉVOSZ) folytatott egyeztetések után már külön vizsgálói csoportot hozott létre a drasztikus alapanyagár-növekedés okainak feltárására, és nem hagyott kétséget afelől, hogy minden lehetséges jogi eszközzel fellép azok ellen, akik tisztességtelen, törvénysértő módon, a fogyasztók megkárosításával manipulálják az árakat.

Az ÉVOSZ a legutóbbi, 400 vállalat részvételével végzett kutatása eredményei alapján országos szinten 5-9 százalékos, Budapesten viszont több mint 10 százalékos áremelkedésére számít a második fél évben. A drágulást részben az alapanyagárak, részben pedig a bérek és a kivitelezési költségek emelkedése hajtja.

Néhány példa a drágulásra

Az év első öt hónapjában 2020 év végéhez képest a hideg padlóburkolatoknál 9 százalékos, a tetőcserepeknél 11, a beton esetében 12 százalékos, a gipszkarton esetében 23 százalékos, a hőszigetelő anyagoknál 47 százalékos, míg a faanyagoknál 72 százalékos áremelkedést jelentettek a válaszadók.

A felmérés szerint a vizsgált időszakban országosan és a fővárosban is az építőanyagok közül három kategóriában tapasztalták a legnagyobb mértékű áremelkedést: a faanyagok árai 72, illetve 93 százalékkal, a hőszigetelő anyagok árai 47, illetve 55 százalékkal, az elektromos kábelek, vezetékek árai pedig 42, illetve 35 százalékkal nőttek. Az utóbbi három kategóriában szereplő termékek gyártásához szükséges alapanyagok árai is kiugróan emelkedtek.

Orbán Viktor is megszólalt az ügyben

A kormányfő a szlovák kollégájával folytatott megbeszélések után, kérdésre válaszolva arról beszélt, hogy az építőanyagiparban súlyos problémákat lát, akár 100 százalékot is meghaladó az árnövekedés, így a felújítási állami támogatást rögtön „át is szivattyúzzák" az emberektől az építőipari alapanyagokat gyártó cégekhez. Ezt elfogadhatatlannak nevezte, hozzáfűzve: intézkedésekre lenne szükség, és szeretné, ha ezeket még ezen a héten a kormány meg tudná tárgyalni. Valami tehát készül. Lehetséges megoldás a hazai alapanyaggyártás célzott támogatása, a külföldi szállításoktól való függőség enyhítése, méghozzá egy komplex intézkedési csomagban.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Sorstársait segíti a semmiből jött milliárdos üzletasszony

Az indonéziai Tessa Wijaya mindig is arról álmodott, hogy sikeres karriert fusson be a fintech szektorban. Képzetlen, délkelet-ázsiai nőként azonban ez szinte lehetetlennek tűnt. Kitartásának köszönhetően minden akadályt leküzdött, dollármilliárdos üzletet alapított, most pedig azon dolgozik, hogy más nők is a nyomdokaiba lépjenek.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Gates, Musk és Cook nem finomkodik, ha Steve Jobs-ról van szó

Steve Jobs bevonult a történelembe. Munkatársak és versenytársak tömegei tulajdonították sikerük egy részét Jobs-nak, aki kereken 10 évvel ezelőtt hagyott itt minket örökre. Ma van a nemzetközi Steve Jobs megemlékezés napja, utánajártunk, hogyan vélekednek az üzletemberről napjaink meghatározó piaci szereplői.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Hányan tapsikolnak? Bali megnyitotta a kapuit a magyarok előtt

Az indonéz szigetvilágban található Bali és Riau szigetei 18 hónapnyi „zárva tartás" után ismét megnyitották kapuikat a nemzetközi turisták előtt. Az örömtánccal azonban érdemes várni, ugyanis számos előírásnak meg kell felelni a belépéshez.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!