Valamire készül a kormány, hogy megfékezze az elszabaduló építőipari árakat
Fotó:123RF

Valamire készül a kormány, hogy megfékezze az elszabaduló építőipari árakat

Egyre több jel utal arra, hogy a kormány néhány héten belül, de akár még ennél is hamarabb lépéseket tesz az építőiparban tapasztalható árrobbanás hatásainak enyhítésére.

.

A Gazdasági Versenyhivatal a hazai építőipari vállalatokat képviselő Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségével (ÉVOSZ) folytatott egyeztetések után már külön vizsgálói csoportot hozott létre a drasztikus alapanyagár-növekedés okainak feltárására, és nem hagyott kétséget afelől, hogy minden lehetséges jogi eszközzel fellép azok ellen, akik tisztességtelen, törvénysértő módon, a fogyasztók megkárosításával manipulálják az árakat.

Az ÉVOSZ a legutóbbi, 400 vállalat részvételével végzett kutatása eredményei alapján országos szinten 5-9 százalékos, Budapesten viszont több mint 10 százalékos áremelkedésére számít a második fél évben. A drágulást részben az alapanyagárak, részben pedig a bérek és a kivitelezési költségek emelkedése hajtja.

Néhány példa a drágulásra

Az év első öt hónapjában 2020 év végéhez képest a hideg padlóburkolatoknál 9 százalékos, a tetőcserepeknél 11, a beton esetében 12 százalékos, a gipszkarton esetében 23 százalékos, a hőszigetelő anyagoknál 47 százalékos, míg a faanyagoknál 72 százalékos áremelkedést jelentettek a válaszadók.

A felmérés szerint a vizsgált időszakban országosan és a fővárosban is az építőanyagok közül három kategóriában tapasztalták a legnagyobb mértékű áremelkedést: a faanyagok árai 72, illetve 93 százalékkal, a hőszigetelő anyagok árai 47, illetve 55 százalékkal, az elektromos kábelek, vezetékek árai pedig 42, illetve 35 százalékkal nőttek. Az utóbbi három kategóriában szereplő termékek gyártásához szükséges alapanyagok árai is kiugróan emelkedtek.

Orbán Viktor is megszólalt az ügyben

A kormányfő a szlovák kollégájával folytatott megbeszélések után, kérdésre válaszolva arról beszélt, hogy az építőanyagiparban súlyos problémákat lát, akár 100 százalékot is meghaladó az árnövekedés, így a felújítási állami támogatást rögtön „át is szivattyúzzák" az emberektől az építőipari alapanyagokat gyártó cégekhez. Ezt elfogadhatatlannak nevezte, hozzáfűzve: intézkedésekre lenne szükség, és szeretné, ha ezeket még ezen a héten a kormány meg tudná tárgyalni. Valami tehát készül. Lehetséges megoldás a hazai alapanyaggyártás célzott támogatása, a külföldi szállításoktól való függőség enyhítése, méghozzá egy komplex intézkedési csomagban.


The Conversation

Ne hagyd ki!