Az alumínium a londoni fémtőzsdén meghaladta a 2697 dolláros tonnánkénti árat. A nyersanyag utoljára 2011-ben volt ilyen drága.

Drágább lesz a sör?

A nyersanyag árfolyamának szárnyalása mögött a koronavírus-járvány, pontosabban annak gazdasági hatása áll. Még pontosabban a siralmas helyzetben lévő ellátási lánc. A 2697 dolláros árszabás 2020 májusához viszonyítva 80 százalékos drágulást jelent. Ez azért is rossz hír, mert az alumínium fontos szereplője egyebek között az építkezéseknek, a repülőgépeknek és az üdítős, sőt, még a sörös dobozoknak is. Magyarul elképzelhető, hogy hamarosan minden drágulni fog, ami valamilyen szinten is kapcsolódik a nyersanyaghoz.

Miért van ez?

Alapvetően két fő oka van az alumínium drágulásának. A kisebb probléma az, hogy a világ legnagyobb kitermelője, Kína problémákba ütközött a kohók energiaellátása kapcsán. A kínai vezetés ugyanis bizonyos korlátozásokat vezetett be az elektromos hálózatok terhelésének enyhítésére, aminek következtében egyes termelőknek áramkimaradásokkal kellett megküzdeniük. Az áramszünetek pedig egyenes úton vezettek a termelés csökkenéséhez.

A nagyobb probléma az ellátási lánc akadozása. A Wall Street Journal rámutatott, hogy bőven van elég alumínium a világon, csak az a gond, hogy a nyersanyag nem jut ki megfelelő mennyiségben Kínából. Méghozzá az oly sokszor emlegetett hajókonténerek hiánya, valamint azok brutális drágulása miatt. Az alumíniumhiány, illetve a nyersanyag drágulása főleg Európát és az Egyesült Államokat érinti. A hírportál emlékeztet, hogy a Los Angeles-i és a Long Beach-i kikötőkben veszteglő hajók tömve vannak megrendelésekkel, de egyszerűen nem tudnak elindulni, mert nincs elég konténer.

Bizakodásra adhat okot, hogy az alumíniummal ellentétben a fűrészáruk egységárai kezdenek stabilizálódni


The Conversation

Friss

Fotó:Shutterstock

Ha zavarnak a szeméthegyek, itt és most te is tehetsz ellenük, mutatjuk

Hétfőtől lehet regisztrálni a legnagyobb belföldi hulladékgyűjtő eseményre, a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akcióra - mondta Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára. Mutatjuk, hol.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:Shutterstock

Orbán Viktor elmondta, mikor és hogyan kapnak vissza 600 milliárdot a családok

Az oltás működik, Magyarország működik – mondta a kormányfő az Országgyűlés őszi ülésszakának megnyitásaként. A miniszterelnök több fontos intézkedést is bejelentett, ezeket foglaljuk össze.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:Lounge Group

Két marketingmegoldás, ami még a szakmai guruk elismerését is kivívta

Az elmúlt másfél év legjobb szakmai megoldásának nevezték a Coca Cola és a Burger King egy-egy aktivitását a jövő heti budapesti Marketing Summitra készülő vállalati és ügynökségi vezetők. Újfent bebizonyosodott, hogy az önazonos reklám az, ami igazán hatásos.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!