Döntött a kormány, hogy megfékezze az építőpari árak száguldását

Bejelentési, regisztrációs kötelezettséget vezet be a kormány az építőipari termékek kivitelére, vagyis bizonyos anyagokat csak a bejelentés tudomásul vétele után lehet kivinni az országból - ismertette a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón.


Az alapanyag-export engedélyeztetésének bevezetése uniós kötelezettségek miatt csak október 1-jétől lehetséges, a bejelentési kötelezettséget azonban azonnal alkalmazhatja a kormány. Meg is tette, összhangban azzal, amit Orbán Viktor miniszterelnök már korábban bejelentett.

Gulyás Gergely felsorolta, az intézkedés az acél- és vastermékekre, a szigetelőanyagokra, a homokra, a kőre, a kavicsra és a sóderre vonatkozik. Célja, hogy mérsékelje a jelentősen emelkedő építőipari alapanyagárakat, amiről a miniszter azt mondta: annak mértékét a piaci folyamatok nem indokolják. Azt is meglépte a kormány, hogy a bányák elvesztik a bányajogot, ha annak elnyerése után egy éven belül nem kezdik el legalább az előkészítését a kitermelésnek.

Frissítés (Cikkünk a megjelenés másnapján az alábbi tartralommal frissült A szerk. )

Az építőanyagok és építőipari termékek fuvarozását nyomon fogják követni, az érintett termékekre vonatkozó közúti fuvarozást is be kell jelenteni. Kiegészítő bányajáradékot fvezetnek be egyes alapanyagoknál, amely a kőfejtés, gipsz, krétabányászat, kavics-, homok-, agyagbányászat, cementgyártás, valamint mész és gipszgyártás tevékenységet végző vállalkozásokat fogja érinteni. A homok, kavics, sóder, cement esetén a kormány által meghatározott áron felül történő értékesítés esetén a különbözet 90 százalékának megfelelő bányajáradékot kell fizetni azon vállalkozásoknak, amelyeknek az árbevétele a 3 milliárd forintot meghaladja.

Összefogott a versenyhivatal a fogyasztóvédelemmel

A versenyhivatalhoz és a fogyasztóvédelmi intézményrendszerhez is jelentős mennyiségű panasz érkezett be az elmúlt hetekben az építőipari alapanyagok kereskedelme kapcsán. A szinte követhetetlen ütemű áremelkedés kiszolgáltatottá teszi a fogyasztókat. A családoknak szánt otthonteremtési, lakásfelújítási támogatások egyre nagyobb hányada köt ki a forgalmazóknál. A jelzések szerint súlyos hiányosságok tapasztalhatók egyebek mellett az árak átlátható feltüntetésében, a minőségi kifogások kezelésében is. Ezért hangolja össze ellenőrzéseit a két szervezet.

A GVH május végén kezdeményezett piaci konzultációt a témában az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségével. A nemzeti versenyhivatal önálló vizsgálói csoportot hozott létre az áremelkedés okainak feltárására és a beérkezett panaszok vizsgálatára. Az ITM utasítására a megyei kormányhivatalok munkatársai az ország minden részében felkeresik a termékkört forgalmazó kiskereskedelmi egységeket. A héten induló helyszíni ellenőrzések kiterjednek az árfeltüntetési és termékbiztonsági követelmények betartásának számonkérésére is. A tárca az egyedi jogviták rendezésében ingyenesen közreműködő békéltető testületektől a beérkező megkeresések azonnali, közvetlen becsatornázását kérte, mert azok célzott hatósági intézkedéseket alapozhatnak meg.


The Conversation

Ne hagyd ki!