A pandémia okozta gazdasági sokkon azonban már túl van az építőipar
Fotó: Shutterstock

Sok az egyéni vállalkozó, ami nem igazán jó az építőiparnak

Csökkenhet idén az építőipar lendülete. A koronavírus-járvány miatti sokkból azonban kilábalni látszik az iparág, hiszen mind a társas vállalkozások száma, mind a termelés volumene nagyot emelkedett az előző év utolsó 6 hónapjában. Az egyéni vállalkozások száma is különösen gyorsan növekszik a szektorban, azonban ez nem biztos, hogy kedvező adat.


Kevesebb építőipari cég alakult, de így is nőtt a számuk

Tavaly, az év végén 63 ezer társas vállalkozás működött az építőiparban az országban, ami 8 ezerrel több, mint amennyi a koronavírus járvány első hulláma alatt volt. A termelési adatok is mintegy 40 százalékkal jobbak, mint a 2020-as mélypont idején – írja az Opten.hu.

A növekedés mértéke azonban várhatóan nem lesz ilyen jelentős 2022-ben. Ezt jelzi például, hogy a szerződésállomány 13 százalékkal alacsonyabb szinten volt 2021 végén, mint egy évvel korábban. Az új társas vállalkozások számának alakulása is - a meredek emelkedést követően - több éves mélypontra zuhant 2022 januárjában. Az első hónapban ugyanis csupán 443 céget alapítottak az építőiparban. Ilyen alacsony számot utoljára a koronavírus első hulláma alatt láthattunk. Mindezek mellett kiemelkedően magas volt a cégtörlések száma az említett hónapban, hiszen összesen 432 építőipari társas vállalkozás szűnt meg, ami az elmúlt 3 év legmagasabb értéke (bár igaz, hogy az év első hónapjában jellemzően magasak a cégtörlési értékek). A portál azonban arra számít, hogy a vállalkozások száma 2022-ben tovább fog emelkedni, különösen, ha az egyéni vállalkozók számát is nézzük.

Egyéni vállalkozók is szép számmal jelen vannak az iparágban

Az idei év első hónapjában 1231 építőipari egyéni vállalkozó lépett színre az iparágban, ami mintegy 10 százalékkal magasabb érték az egyébként is kiemelkedő 2021-es átlagos havi adatoktól.

Nagyjából 80 ezer egyéni vállalkozó működik jelenleg az építőiparban, a számuk pedig a társas vállalkozásokénál is sokkal gyorsabban emelkedik. A portál azonban megjegyzi, hogy ez nem jelent feltétlen jót az iparágnak, mivel tovább mélyíti az ágazat strukturális problémáit, hiszen negatívan hathat a vállalkozások likviditására, a munkaerőhiányra és a fekete/szürke gazdaság is erősödhet általa. Az ágazatban szükség van a mikrovállalkozásokra, azonban a közepes és nagyobb vállalatok magasabb aránya stabilabb szerkezetet biztosíthat, ugyanis általában tőkeerősebbek és hatékonyabban képzik a munkaerőt is.

A kényszertörlések száma is növekedett

Érdemes továbbá megemlíteni, hogy januárban 125 végelszámolási eljárást tettek közzé, amely szám a szezonalitási hatást figyelembe véve normálisnak tekinthető. Az induló kényszertörlési folyamatok száma 455 volt az idei év első hónapjában, ami közel kétszerese a koronavírus előtt regisztrált értékeknek, ez azonban nagy eséllyel betudható az eljárástípus korábbi szüneteltetésének. Felszámolási eljárások közzététele viszont 109 volt ugyanezen hónapban, ami nagyjából 20 százalékos emelkedést jelent a pandémiát megelőző évekhez képest. Ez az érték ráadásul tartósan magas volt a közelmúltban. A portál megjegyzi, hogy a felszámolási eljárás legtöbb esetben kifizetetlen számlákkal hátrahagyott cégekkel és potenciális lánctartozásokkal jár, ami igen rosszaz jelent az ágazatnak.

Ne hagyd ki!