Tovább drágul hazánkban az építőipar
Fotó: Shutterstock

Jön az újabb áremelés az építőiparban

5 ezer forint felé emelkedhet idén az építőiparban alkalmazott minimális rezsióradíj az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) számításai alapján. Ez a minimum. Az átlag ennél magasabb.


Tovább drágul az építőipar

11,9 százalékkal, 5070 forintra emelkedhet idén minimális építőipari rezsióradíj az ÉVOSZ számításai szerint. A kalkulációjukhoz az Innovációs és Technológiai Minisztérium által a tavalyra meghatározott, 4530 forintos minimális díjat vették alapul, valamint figyelembe vettek nagyjából húsz egyéb befolyásoló tényezőt is. Ilyen elemek voltak egyebek között a garantált bérminimum, a szociális hozzájárulási adó, a csoportos személyszállítás, a különböző pótlékok vagy a munkahelyi irányítás költségei – olvasható az ÉVOSZ honlapján.

Az ÉVOSZ tájékoztatása szerint csak a garantált bérminimum 19 százalékkal növekedett a 2021-es adatokhoz képest, de emelkedtek a csoportos személyszállítás költségei is. Az utóbbi értéke egy munkaórára leosztva elérte a 331 forintot, amit elsősorban azzal magyaráznak, hogy egyre távolabb a székhelyüktől vállalnak munkát az építőipari cégek. Emellett említést tettek arról, hogy az ügyvitel, munkahelyi irányítás ráfordítása 1118 forintra emelkedett.

A tájékoztató szerint egyébként

„az ágazatban dolgozó vállalkozások rezsióradíja a jelenleg ajánlott minimális építőipari rezsióradíj mértékénél magasabb, átlagosan 6.500 forint.”

Kilőtt az építőipar, de az árak is elszálltak

Néhány napja írtunk róla, hogy tavaly decemberben az építőipari termelés volumene 29 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi értéket, valamint 7,2 százalékkal volt nagyobb a novemberinél. Fontos adat azonban az is, hogy az iparág termelői árai átlagosan 11,4 százalékkal nőttek egyetlen év alatt.

Érdemes megemlíteni, hogy mindkét építményfőcsoport termelése nőtt 2021 12. hónapjában az egy évvel korábbi adatokhoz képest: az épületeké 32,7 százalékkal, amíg az egyéb építményeké 24,8 százalékkal. Az épületek építésében 46,9, az egyéb építmények építésében 22,4 százalékkal bővült a termelés, valamint a speciális szaképítés 22,5 százalékkal volt nagyobb volumenű a tavalyi év utolsó hónapjában, mint 2020 decemberében.

Az új szerződések állománya azonban 7,7 százalékkal csökkent a vizsgált időszakban, legfőképpen az épületek építésére vonatkozó megbízásoké (11,2 százalékkal). Hasonló utat futott be az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene is: 13,9 százalékkal, amíg az egyéb építményeké 12,5 százalékkal volt kevesebb mint egy évvel korábban.

Ne hagyd ki!