Jó év elé nézhet az építőipar, azonban emelkedhetnek a szektor költségei
Fotó: Shutterstock

Ha mostanában építkeznél, így számolj a várható költségekkel

Nem számít rossz évre idehaza az építőipar, azonban nem tűnik fájdalommentesnek 2022 a szektor számára. Növekedhet az iparág teljesítménye. Rossz hír viszont, hogy az építőanyagok esetében kétszámjegyű drágulás várható.Bővülhet az építőipar, növekedhetnek az árak

5-6 százalékos további termelésbővülést valószínűsít 2021-hez képest Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke. A szakember szerint, mivel választások éve lesz a 2022-es, kevesebb állami és önkormányzati megrendelése lehet az építőiparnak, hasonlóan a korábbi, ilyen időszakokhoz. Húzhatják azonban az ágazatot a lakásépítések, lakásfelújítások, valamint az ipari csarnokok és a logisztikai központok építései is – írja az Infostart.hu.

Jelenleg körülbelül 35 ezer lakás van kivitelezés alatt, amelyekből 25 ezret használatba is vehetnek az idén. Azonban több új megrendelésre számít az ÉVOSZ elnöke. Mindezek mellett nagyjából 250 ezer lakás felújítása valósulhat meg 2022-ben.

Drágulás várható az alapanyagok piacán

A szakember szerint az építőanyaggyártó cégek egy része már jelezte, hogy elsősorban az energiaárak emelkedése miatt kénytelen lesz emelni a termékei árát. Ennek következménye pedig 10-15 százalékos drágulás lehet az idei első negyedévben.

Az építőanyagok között leginkább azok a termékek drágulhatnak, amelyek importból származnak, vagy az előállításuk jelentősebb energiát igényel. Ilyenek például a szigetelőanyagok, az égetett kerámia vagy a burkolóanyagokhoz szükséges különféle ragasztók és segédanyagok. Importból pedig a gépészeti berendezések származnak, de az elektromos szereléshez szükséges anyagok esetében is jelentősebb drágulás várható. Azonban a fa, a réz, a vas és az acélipari termékek árának további növekedésére nem számít az év első időszakában a szakember.

Az ÉVOSZ elnöke kitért a tavalyi kormányzati intézkedéseknek az építőiparra gyakorolt hatására is. Elmondta, hogy tartós építőanyaghiány nem alakult ki az országban. Az export esetében visszafogottabbak voltak a volumenek, a gyártók és a kereskedők pedig előnyben részesítették a hazai vásárlókat, illetve a magyarországi építkezésekhez szükséges anyagvásárlásokat.

Elégedetlen a piactisztulással az elnök

Decemberben végén az építőipar kapcsán arról írtunk, hogy elégedetlen az otthonfelújítási és otthonteremtési támogatásoktól remélt piactisztulással Koji László. Könnyelműséget elsősorban a – nem támogatott – lakásfelújításoknál tapasztalnak a magánmegrendelők részéről, akiknek 60 százaléka nem szerződik írásban a kivitelezőkkel, és sem referenciát, sem a szakképzettségüket igazoló dokumentumot nem kérnek, mondta az ÉVOSZ elnöke.

Konjunktúra idején a kontároknak is nagyobb terep jut, de a megrendelőket is képezni kell, és a vissza nem térítendő, de számlás munkákhoz kötött támogatásokkal ösztönözni. Hozzá kell szokni ahhoz is, hogy egy-egy jó szakmunkásra három-négy hónapot várni kell, sőt, érdemes. Érdemi előrelépést a fekete- és szürkegazdaság visszaszorításában a szigorú és rendszeres hatósági ellenőrzések hozhatnak.

Alkalmazottként a szakmunkások 400-450 ezer, a mérnökök 550-900 ezer forint között keresnek az építőiparban most. Amivel a lakosság találkozik, az a vállalkozói ár, amiből az összes költséget fedezni kell. Az ágazatban a minimális rezsióradíj 4500 forint, az átlagos azonban 6500-7000 forint. Érdemes és lehet az építőipari szak- és szerelőiparban boldogulni, a szakképzésből kijövő utánpótlás létszámában azonban elmarad a szükségestől, ezért az ÉVOSZ a határon túli területeken élő fiatalok megszólítását is fontosnak tartja. Kutatások szerint ugyanis sokan szerződnek el arra a környékre dolgozni, ahol tanultak, vagyis már 4-5 éven belül új munkaerőt nyerne az építőipar. Az ágazatban nem mennyiségi, hanem minőségi, azaz szakmunkás és mérnökhiány van, aminek enyhítésére folyamatosan keresik a megoldást.

Ne hagyd ki!