Még mindig sok a feketemunka az élpítőiparban
Fotó:Shutterstock

Mítoszok helyett a valóság az építőipari bérekről és árakról, feketemunkáról

Elégedetlen az otthonfelújítási és otthonteremtési támogatásoktól remélt piactisztulással Koji László, az Építési Vállalkozások Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke.


Csak az ellenőrzés segít?

Könnyelműséget elsősorban a – nem támogatott – lakásfelújításoknál tapasztalnak a magánmegrendelők részéről, akiknek 60 százaléka nem szerződik írásban a kivitelezőkkel, és sem referenciát, sem a szakképzettségüket igazoló dokumentumot nem kérnek, mondta az ÉVOSZ elnöke a vg-nek. Konjunktúra idején a kontároknak is nagyobb terep jut, de a megrendelőket is képezni kell, és a vissza nem térítendő, de számlás munkákhoz kötött támogatásokkal ösztönözni. Hozzá kell szokni ahhoz is, hogy egy-egy jó szakmunkásra három-négy hónapot várni kell, sőt, érdemes. Érdemi előrelépést a fekete- és szürkegazdaság visszaszorításában a szigorú és rendszeres hatósági ellenőrzések hozhatnak.

Mennyit lehet keresni az építőiparban?

Alkalmazottként a szakmunkások 400-450 ezer, a mérnökök 550-900 ezer forint között keresnek az építőiparban most. Amivel a lakosság találkozik, az a vállalkozói ár, amiből az összes költséget fedezni kell. Az ágazatban a minimális rezsióradíj 4500 forint, az átlagos azonban 6500-7000 forint. Érdemes és lehet az építőipari szak- és szerelőiparban boldogulni, a szakképzésből kijövő utánpótlás létszámában azonban elmarad a szükségestől, ezért az ÉVOSZ a határon túli területeken élő fiatalok megszólítását is fontosnak tartja. Kutatások szerint ugyanis sokan szerződnek el arra a környékre dolgozni, ahol tanultak, vagyis már 4-5 éven belül új munkaerőt nyerne az építőipar. Az ágazatban nem mennyiségi, hanem minőségi, azaz szakmunkás és mérnökhiány van, aminek enyhítésére folyamatosan keresik a megoldást.

A kilátásokról

A kereslet és kínálat kiegyenlítődésének éve lesz 2022, ami kedvező hatással lehet az árakra, és a szakmunkás, valamint mérnök hiányból eredő feszültséget is jobban lehet majd kezelni a korábbiaknál kisebb mértékű, az idei 5100 milliárd forint körüli termelési értéket 5-6 százalékkal megfejelő növekedés közben. Összességében a termelési érték növekedni fog, de az állami megrendelések visszafogottabbak lesznek 2022-ben, amikor a lakásépítések és felújítások, valamint a magán megrendelői piacon az ipari csarnok és logisztikai központ fejlesztések aránya és volumene növekedni fog.

Összességében tehát jó, alágazatok szintjén viszont eltérő a helyzet, az 5-6 százalékos átlag ugyanis jelentősen eltérő folyamatokat, 0-10 százalék közötti termelés bővülést takar

– tette hozzá Koji László, jelezve, hogy a jellemzően állami és önkormányzati megrendelések visszafogása egy egész alágazatot utolérhet, mindenek előtt az út és vasútépítési megrendelések visszaesése miatt várhatóan a mélyépítés egésze nem fogja sikeresnek megélni a jövő évet.


Ne hagyd ki!