A Gazdasági Versenyhivatal gazdasági erőfölénnyel való visszaélés gyanúja miatt indított versenyfelügyeleti eljárást a közép-magyarországi kavicskitermelés egyik fajsúlyos vállalkozása ellen. Az érintett vállalkozás a közép-magyarországi régióban feltételezhetően visszafoghatta kitermelési kapacitásait, hogy magasabb eladási áron értékesítse a kavicsot.

A nemzeti versenyhatóság 2021. július 20-án előzetes értesítés nélküli helyszíni kutatást tartott egy bányászatban aktív, építőipari vállalkozás székhelyén. A versenyhivatal gyanúja szerint a közép-magyarországi kavics-kitermelésben komoly szerepet betöltő vállalkozás a helyi piac többi bányájához képest – növekvő kereslet mellett – feltételezhetően visszafoghatta kapacitásait annak érdekében, hogy magasabb árakon értékesítse a kavicsot.

A Gazdasági Versenyhivatal eljárását piaci jelzés nyomán, bírói engedélyhez kötött helyszíni kutatással indította. A feltételezhetően jogsértő magatartás a legjelentősebb hazai bányászati nyersanyagok egyikét, a kavicsot érinti, amely alapvető fontosságú a hazai építőipar és a lakossági építkezések számára. A feltételezett jogsértés így széles fogyasztói kört érinthet.

Ez még csak vizsgálat, nem ítélet

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a feltételezett jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam hat hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb hat hónappal meghosszabbítható, zárja közleményét a GVH.


The Conversation

Friss

Fotó:123RF

35-nél jár a Szijjártó vezette operatív törzs, mutatjuk, miben

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán jelentette be, hogy a kormány elfogadta a gazdasági élet újraindításáért felelős operatív törzs hat újabb javaslatát. A testület korábbi 29 intézkedésével együtt már 35-nél járunk.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
©carlosvives/123RF.COM

Rengeteg pénzt keresett a Pfizer a vakcinával

A tavalyi azonos időszakhoz képest megduplázta bevételét és másfélszeresére növelte nyereségét az idei második negyedévben a Pfizer gyógyszeripari konszern.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Látótávolságon belülre került a 200 ezer forintos minimálbér

Megkezdődtek a háttértárgyalások a kormány és a munkaadók között a következő évekre szóló minimálbér és garantált bérminimum megállapodás feltételeiről – mondta a VG-nek Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!