GVH: néhány cég uralja a hazai téglagyártást

Barna téglafal

Photo by Pete Willis on Unsplash

GVH: néhány cég uralja a hazai téglagyártást

A Gazdasági Versenyhivatal nyilvánosságra hozta a kerámia-falazóelemek hazai piacán folytatott, gyorsított ágazati vizsgálatának jelentéstervezetét.Erős koncentráció

A nemzeti versenyhatóság – az építőipari drágulás megfékezése érdekében kibővített eszköztárával élve – július végén indított gyorsított ágazati vizsgálatot a kerámia-falazóelemek hazai piacán. A vizsgálat egyik legfontosabb megállapítása, hogy a téglagyártás piacán tapasztalható erős koncentráció (kevés jelentős méretű piaci szereplő jelenléte) ellensúlyozható, illetve a gyártók közötti verseny fokozható lehet a hazai gyártás bővítését támogató állami ösztönzőkkel, olvasható a GVH honlapján.

Ágazati vizsgálat

Az átfogó vizsgálat keretében a Versenyhivatal országszerte rajtaütéseket folytatott hazai téglagyártóknál és beszerzési társulásoknál, forgalmazóknál, továbbá egy tégla termékeket ténylegesen beépítő kivitelezőnél is. A nemzeti versenyhatóság adatkérésekben számos más piaci szereplőt (pl. beszerzési társulásokat, jelentős kivitelezőket, külföldi téglagyárakat) is megkeresett az ágazat esetleges problémáinak feltárása céljából. A piac szereplő a jelentéstervezettel kapcsolatos észrevételeiket szeptember 6-ig tehetik meg írásban a hivatal felé, ezt követően készül majd el a végleges jelentés.

Nagyok az árkülönbségek

Az építkezők, fogyasztók szempontjából a GVH vizsgálatának tanulsága, hogy az elvégzett árelemzések nagyarányú eltéréseket találtak az egyes építőanyag-kereskedések árai között, így egyes tüzépeken előfordulhattak akár jelentős drágulások is. Ezért a GVH felhívja a vevők figyelmét arra, hogy döntésük előtt semmiképp ne elégedjenek meg kevés (vagy egyetlen) ajánlattal, hiszen egy másik kereskedőnél eltérő, akár kedvezőbb árakkal is találkozhatnak.

Ne hagyd ki!