Lehet itt eszement drágulás, így is pörög az építőipar
Fotó:123RF

Lehet itt eszement drágulás, így is pörög az építőipar

Májusban 18,7 százalékkal nőtt az építőipari termelés az egy évvel korábbihoz mérve és 2,3 százalékkal haladta meg az előző havit - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).


A májusinál nagyobb éves növekedési ütemet 2019. júliusában mutatott utoljára az építőipar és teljesítménye 2,0 százalékra megközelítette a 2019. májusi szintet, amikor 25,0 százalékos év/éves növekedést regisztrált a KSH.

A három építőipari ágazat közül az magasépítés teljesítménye 43,9 százalékkal, a speciális szaképítésé 22,9 százalékkal nagyobb, az egyéb a mélyépítésé 7,3 százalékkal kisebb lett. Ezzel a két évvel korábbihoz képest az épületek építése 24,9 százalékkal nőtt, a mélyépítés és a speciális szaképítés 14,2, illetve 9,9 százalékkal csökkent. Mielőtt beleszédülnétek a sok adatba, mindez azt jelzi, hogy az alapanyagok drasztikus drágulás ellenére az építőipar fokozatosan javuló teljesítményt mutat.

Több a szerződés

Az építőipari vállalkozások május végi szerződésállományának volumene 11,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 21,9, az egyéb építményeké 4,9 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az év első öt hónapjában 1,3 százalékkal emelkedett az építőipari termelés a múlt év azonos időszakához képest. Arról, hogy a kormány milyen lépéseket hozott az alapanyagárak növekedésének megfékezésére, ITT olvashatsz részletesen.


The Conversation

Ne hagyd ki!