Megjelent a kiegészítő bányajáradékról szóló rendelet a Magyar Közlönyben, a cél az elszabaduló építőipari alapanyagárak megfékezése.


A rendelet szerint azoknak a bányáknak, cégeknek, amelyek homok, kavics, illetve agyag kitermelésével, gipsz, mész és cement gyártásával foglalkoznak főtevékenységként, és nettó éves árbevételük meghaladta a 3 milliárd forintot, a rendeletben meghatározott ár feletti értékesítésnél a különbözetre 90 százalékos különadóval kell számolniuk.

Ez az (áfa nélkül számított) ár a

  • homoknál 700 forint/tonna,
  • kavicsnál 900 forint/tonna,
  • homokos kavicsnál 700 forint/tonna,
  • cementnél 20 000 forint/tonna.

11 cég a célkeresztben

A rendelet azokra a cégekre vonatkozik, amelyeknek a 2019-es éves nettó árbevétele elérte vagy meghaladta a 3 milliárd forintot. Amennyiben az értékesítő nem kötelezett kiegészítő bányajáradék fizetésére, a tisztességes haszonkulcs kialakítására kell törekednie (Ezt nem mi találtuk ki, így szerepel a rendeletben). A Niveus Consulting Group vizsgálata szerint az érintett körbe az árbevétel és a tevékenységi körök alapján összesen 11 magyarországi vállalkozás tartozik.

A rendelet azt is kimondja, hogy a kiegészítő bányajáradék bevételét közegészségügyi célú állami magasépítési beruházások finanszírozására kell fordítani. A jogszabály július 15-én lép hatályba. Egy másik rendeletben pedig az alapanyagok kivitelének regisztrációs szabályait, illetve az állam elővásárlási jogának feltételrendszerét határozták meg.

A korábbi kormányzati lépések

A drasztikus drágulások miatt a kormány úgy határozott, hogy bizonyos termékkörre októbertől kiviteli korlátozást rendel el azért, hogy a nélkülözhetetlen alapanyagokból megfelelő mennyiség álljon a hazai vásárlók rendelkezésére. (A kormányzati intézkedésekről ITT írtunk részletesen) Ezzel párhuzamosan, az egyik legnagyobb hazai építőipari segédanyaggyártó (A Mapei-ről van szó) bejelentette, hogy a hazai igények zavartalan kielégítése érdekében, önként fékezi exportkivitelét. A Versenyhivatal pedig kibővített jogköröket kapott a probléma kezelésére.


The Conversation

Friss

Fotó:123RF

Europa feltérképezése új fejezetet nyit az űrkutatásban

Az élet nyomait kutathatja Elon Musk cége a Jupiter egyik holdján.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Megfélemlítéssel, mentális kínzással vádolják az eBay vezetőit

Egy Massachusetts-i pár beperelte az eBay-t és a Progressive F.O.R.C.E. Concepts vállalatot. Elképesztő dolgok derültek ki az beadványukból.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Egy villanyszerelő új házba költözött, ahol aranybányát talált

A Cambridgeshire-i vállalkozó kettő, bontatlan csomagolású, tökéletes állapotú, limitált kiadású Pokémon kártyagyűjteményt talált a házban, ahova éppen beköltözött. A gyűjteményeket árverésre bocsájtotta, amelyek végül 19 ezer fontért, azaz nagyjából 8 millió forintért találtak új gazdára.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!