Egy komoly hazai alapanyaggyártó már behúzta az exportféket az építőiparban

A budaörsi székhelyű építőipari segédanyaggyártó cég, a Mapei Kft. a belföldi igények zavartalan kielégítése érdekében fékezte exportkivitelét - közölte a cég.


Az intézkedés hatására stagnál a vállalat kivitele, az exportforgalom június végén 232 millió forint volt, amely mindössze 1,6 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A vállalat június végi belföldi forgalma 13,4 milliárd forint volt, 20 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának eredményeit

-olvasható a cég közleményében.

Az év második felében csak akkor szolgáljuk ki az exportot, ha már a hazai keresletet kielégítettük. Hasonló a helyzet, mint 2017-ben, amikor a megnövekedett belföldi igények miatt az export befagyasztására kényszerültünk. Jelenleg erre nincs szükség, azonban folyamatosan figyeljük a magyar piacot és csak akkor exportálunk, ha a hazai piaci igényeket már kiszolgáltuk

- tájékoztatott Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője a közleményben.

Csúszások lehetnek

A Mapei Kft. alapanyag ellátása stabil, termékhiány nincs, azonban néhány termékcsoportban, az epoxy gyanta bevonatok, ipari padlók, epoxy fugázók, ragasztók, valamint szintetikus vízszigetelő lemezek területén előfordulhatnak jelentős csúszások. A vállalat mindent elkövet az alapanyagellátás biztosítása és az árstabilitás megőrzése érdekében. Költségszerkezet átalakítással és költségcsökkentéssel eredményesen mérsékelte az alapanyagárak emelkedésének árhatását, melynek köszönhetően május óta nem kényszerült áremelésre, írják közleményükben. Markovich Béla szerint őszre várható a jelenlegi alapanyaghiány, ellátási nehézségek és megnövekedett kereslet miatti helyzet normalizálódása.

A Mapei Kft. az építőipari segédanyaggyártás és -forgalmazás egyik legjelentősebb piaci szereplője Magyarországon, a vállalat 1991-ben jött létre az osztrák Mapei GmbH alapításában, a Mapei S.p.A. leányvállalataként. A társaságnak 2020-ban 22,7 milliárd forint volt a nettó belföldi árbevétele, ami 16,7 százalékos növekedés éves összevetésben.A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Mapei Kft. 2019-ben 1,35 milliárd forintos nyereséggel zárt, 2018-ban pedig 818,87 millió forint volt az adózott eredménye.

A kormány is rákapcsolt

A kormány az elmúlt napokban a hazai hatóságok bevonásával átfogó intézkedéscsomagot fogadott el az alapanyag-drágulás megfékezésére. Egyebek között bejelentési kötelezettséget írtak elő számos termék exportjára és szigorították az ellenőrzéseket a kereskedőknél az esetleges versenykorlátozó, a fogyasztókat megkárosító gyakorlat kiszűrésére. A részleteket EBBEN a cikkünkben találjátok. A Mapei az első jelentősebb cég, amely önként vállalta exportja korlátozását.

Frissítés, újabb gyártó húzza be az exportféket

A Kvarchomok Kft. kizárólag a magyar piacot szolgálja ki nyersanyaggal, enyhítve a kínálati hiányt és az alapanyag-drágulást, ami az ingatlanok árát is felhatja. Az új bányákban a termelés a lehető leghamarabb elkezdődik – írták közleményükben. A Kvarchomok Kft. tavasszal indíthatja a munkát abban a 4 kavics- és homokbányában Kiskunlacháza és Délegyháza környékén, amelyekre nemrég kapott 20 éves kitermelési jogot. Sóskúton már több mint 30 éve bányásznak jó minőségű építési homokot, és a tulajdonos Bayer Construct a kapacitások további jelentős bővítését ígéri. A vállalat kitermelési volumene a Pest megyei településen évi 90 ezer tonna, a szárított késztermékeké 70 ezer tonna - tették hozzá.


The Conversation

Ne hagyd ki!