autópálya
Fotó: Shutterstock

Szereted a száguldást? Ausztriában az autód is rámehet!

Március 1-jétől Ausztria egy figyelemfelkeltő taktikát kezdett el alkalmazni a vakmerő vezetés visszaszorítására. Akik 60 km/h-val vagy annál nagyobb mértékben lépik túl az előírt sebességhatárt, a hatóságok elkobozhatják tőlük a jármüvet, sőt, el is adhatják azt. A Svájcban már régebb óta bevezetett szabályozás az osztrák lakosság körében egyből nagy támogatottságot szerzett.


Ausztriában az elmúlt 4 évben évről évre egyre többen halnak meg közúti balesetekben. Így a lakosság körében is népszerű lett a kormány azon döntése, amely súlyos sebességtúllépésnél autóelkobzást, és az adott jármű értékesítését írja elő.

Milyen feltételek mellett fogják elkobozni a sofőrök járművét?

A törvény akkor lép életbe, ha egy sofőr városon belül 60, azon kívül 70 km/h-val lépi túl a megengedett sebességhatárt. Városon kívül 70 vagy még több km/h-val kell meghaladni ehhez a megengedett sebességhatárt. Ezen a szinten a járművet még csak két hétre kobozzák el.

A visszaeső szabálysértőktől, valamint azoktól, akik 80 vagy 90 km/h-val gyorsabbak a sebességhatárnál városon belül, a hatóságok a járművet véglegesen elkobozzák, majd eladják.

Ami az osztrák autópályákat illeti, az ott jellemző 130 km/h-es sebességhatárt 90 km/h-val kell meghaladni ahhoz, hogy az autót elvegyék. Ehhez a szankcióhoz ugyanakkor minden esetben a rendőrségnek kell bizonyítania a történteket, emeli ki a Bloomberg.

 Mi a helyzet akkor, ha az extrém gyorshajtást elkövető járművezető nem tulajdonosa az autónak?

Sokszor előfordul, hogy az autó egy barát vagy családtag tulajdona, de azt épp nem ő vezeti. Ebben az esetben a gyorshajtó járművezetőt büntetik azzal, hogy soha többé nem vezetheti azt a járművet az életében.

Bár látható eredménye még nincsen a friss szabályozásnak, rengetegen reménykednek, hogy ezzel elérik a balesetek növekedésének megállítását.

Erre meg is van minden esély, hiszen valóban erős visszatartó erőként hathat egy szeretett és értékes vagyontárgy elvesztésének veszélye – legyen szó a lakosság bámelyik rétegéről.

Ne hagyd ki!