Néhány étel fogyasztása elősegítheti krónikus gyulladások kialakulását a szervezetben. Ezért a helyes étkezés egyre nagyobb figyelmet kap az egészség és a wellness világában. Mutatjuk, mely közkedvelt élelmiszereket érdemes hanyagolni, ha el akarjuk kerülni az említett problémát.
Tíz élelmiszer, melyeket nem ajánlott fogyasztani a szakértő szerint
Néhány étel fogyasztása különösen ajánlott azoknak, akik el szeretnék kerülni a krónikus, alacsony fokú gyulladások kockázatát. Ebbe a csoportba tartozhatnak például az omega-3 zsírsavakban, rostokban és polifenolokban gazdag élelmiszerek. Azonban egyes étrendek hozzájárulhatnak az említett probléma kialakulásához. Mutatunk 10 élelmiszert, melyeket a szakértő szerint ajánlott kerülni, ha mérsékelnénk a gyulladások kialakulásának kockázatát.
Cukros üdítőitalok: Wan Na Chun dietetikus szerint „a cukorral édesített italok a legújabb tanulmányok szerint a gyulladáskeltő citokinek felszabadításával fokozzák a krónikus gyulladást a szervezetben” – írja a Magyar Mezőgazdaság.
Olajban sült ételek: Egyes ilyen élelmiszerek egy akrilamid nevű vegyületet termelhetnek, aminek a nagy mennyiségű fogyasztása szintén összefügghet a gyulladások kialakulásával. Leginkább a sült krumplinál mutattak ki erősebb kapcsolatot a negatív hatásokkal.
Alkohol: A mérsékelt alkoholfogyasztás összefüggésbe hozható a gyulladás csökkentésével, de a túlzott alkoholfogyasztás az ellenkező hatást válthatja ki.
Finomított gabonafélék: A finomított búzaliszteket megfosztották a lassan emésztődő rostjaiktól és tápanyagaiktól. Emiatt a szervezet nagyon gyorsan lebontja őket. Minél gyorsabban emészti meg a szervezet a glükóztartalmú ételeket, annál gyorsabban emelkedhet a vércukorszint, mely az inzulinszintet is megnöveli, így egy gyulladásos reakcióval járhat együtt.
BPA-tartályokban tárolt élelmiszerek: A biszfenol A vagy BPA egy vegyi anyag, amelyet egyes csomagolásokban használnak. Sajnos ez a vegyi anyag az ételekbe is belekerülhet, a BPA-nak való kitettség pedig szintén krónikus gyulladást idézhet elő.
Feldolgozott hús: A kolbász, a szalonna és a hot dog fogyasztása is szerepet játszhat az alacsonyfokú szisztémás gyulladás kialakulásában.
Cukorkák: Ha túl gyakran fogyasztunk édességeket, az szintén hozzájárulhat krónikus gyulladáshoz. Érdemes megpróbálni korlátozni a glükóz, a fruktóz, a szacharóz és a magas fruktóz tartalmú kukoricaszirup (HFCS) bevitelét a szervezetbe.
Fánkok: Mivel az olajban sült ételek és a nagy mennyiségű cukor fogyasztása sem ajánlott, a fánkok kimondottan kerülendők.
Tészta: A tésztának alacsony a glikémiás indexe, azonban a gyulladások kialakulása tekintetében a fogyasztása más gyulladáskeltő élelmiszerekkel együtt mégis magasabb kockázattal jár.
Belsőségek: Megfigyelések szerint egyes belsőségek fogyasztása több krónikus, alacsony fokú gyulladáshoz is kapcsolódhat.
Olyan italokról, amelyek segíthetnek a krónikus gyulladások ellen, ebben a cikkünkben olvashatsz.