Óra alakú torta piroskockás terítőn
Fotó: Shutterstock

Ebben a három időpontban gyűrheti le az étvágyad az eszedet

Percre pontosan meghatározták, hogy egy napon belül melyik az a három időpont, amikor a legnagyobb veszélyként leselkedik ránk az észnélküli falatozás réme. Ilyenkor összesen akár 750 kalóriát is magunkhoz vehetünk, szinte észrevétlenül.


Egy brit étrendkiegészítő-gyártó megízásából készített kutatás eredményét a neves ausztrál dietetikus, Susie Burrell is megerősítette.

Veszélyzóna 1

A dietetikus szerint fontos, hogy a napot kiadós reggelivel kezdjük, így könnyebben túllendülünk a 11 óra magasságában ránk törő éhségérzeten.

Ha túl kevés kalóriát veszünk magunkhoz a nap első felében, az csak fokozza a késő délelőtti éhséget és kívánósságot, ráadásul nagyobb az esélye, hogy a nap maradék részében túlesszük magunkat – hívta fel a figyelmet a szakember.

Ha délelőtt engedünk a kísértésnek, az egyben azt is jelenti, hogy később éhezünk meg, és az ebédidő kitolódik. Érdemes ezért 10:30-ra időzíteni egy egészséges snack elfogyasztását, ami lehet gyömölcs vagy joghurt.

Veszélyzóna 2

Délután 3 és 4 között jellemzően újult erővel tér vissza az „úgy ennék valamit” érzés.

Ilyenkor megszokásból valami édesség – csokoládé, keksz - után nyúlunk, de ez nem enyhíti hosszú távon az éhséget, és vacsoraidőig további falatozáshoz vezet.

Susie Burrell ehelyett fehérjedús nassolnivalót ajánl, például humuszt zöldségekkel, dióféléket, puffasztott rizst.

Veszélyzóna 3

Vacsora után pár órával, tévénézés közben jólesik egy kis édesség. A dietetikus ezt egyszerűen rossz szokásnak tartja. Felhívja rá a figyelmet, hogy a képernyő előtt könnyen túlehetjük magunkat.

Ilyenkor érdemes meghatározni egy időpontot, például este 8 vagy 9 órát, ami után, történjen bármi, már semmit nem eszünk. Előtte szóba jöhet egy kevés étcsokoládé, egy darab keksz, vagy egy kisadag fagyi.

Íme, a három időpont

A kutatásban percre pontosan meghatározott időpontok a következők:

  • 11 óra 1 perc,
  • 15 óra 14 perc,
  • 21 óra 31 perc.

Az új, számtalan étrend hatástanulmányának vizsgálata nyomán összeállított „tökéletes” táplálkozási módról itt írtunk.

Ne hagyd ki!