Sok élelmiszer okozhat gyulladást a belekben, ami nem tesz jót az agynak sem
Fotó: Shutterstock

Fáradt vagy és stresszes? Érdemes kerülnöd ezt az 5 ételt

Az általunk elfogyasztott ételek hatással lehetnek a hangulatunkra, illetve az energiaszintünkre is. Az agy és a bélrendszer folyamatosan kommunikál egymással, az egyik egészsége és jóléte pedig meghatározza a másikét is.


Közvetlen kapcsolatban állhat a bélrendszerünk az agyunkkal

Ha gyulladás van a bélben, kevesebb energia áll az agy rendelkezésére is. Az alacsony fokú gyulladások ugyanis nehezítik az anyagcserét, ezért gátolják a test energiatermelését. Ennek a következménye azonban nem csak kevesebb energia lehet, hanem elősegítheti az agyszövetet károsító szabadgyökök növekedését is. Viszont, ha tisztában vagyunk azzal, hogy mely élelmiszerek fogyasztása járulhat hozzá a bélrendszer és az agy gyulladásaihoz, akkor azok elkerülésével segíthetjük a hangulatunk és az energiaszintünk megfelelő szinten tartását.

Természetesen az étrend megváltoztatása önmagában nem segít a depresszió és a szorongás teljes megelőzésében vagy gyógyításában, azonban pozitív változásokat eredményezhet. A magyarmezőgazdaság.hu szedte össze, hogy melyik az az öt ételcsoport, amelyeket érdemes lehet elkerülnünk a jobb közérzetünk érdekében.

Fáradságot és szorongást fokozó ételek

1.: Feldolgozott élelmiszerek

Egyebek mellett a pékáruk és az üdítők is tele vannak finomított és hozzáadott cukrokkal, ezért túl sok glükózzal árasztják el a szervezetünket. Ez gyulladáshoz vezethet az agyban, végül pedig depresszióhoz és fáradtsághoz. Érdemes helyettük tápanyagokban gazdag teljes értékű élelmiszerekhez, például zöldségeket vagy marhahúst, esetleg vadon élő vagy fenntartható módon fogott halakat fogyasztanunk.

2.: Magolajok

Az olcsó, nagymértékben feldolgozott olajokat melléktermékekből hozzák létre. Ide tartozik a kukorica-, szőlőmag-, szója-, napraforgó- és pálmaolaj. A feldolgozásuk miatt ezek a zsiradékok magas gyulladáskeltő omega-6 zsírsavtartalommal rendelkeznek, és nélkülözik a gyulladáscsökkentő omega-3 zsírsavakat. Kutatások is kimutatták, hogy a magas omega-6 zsírsavtartalmú ételek fogyasztása, nagyobb depresszió kockázatot eredményezhet.

3.: Hozzáadott és finomított cukrok

A jellemzően édes, feldolgozott ételeken túl ezek a cukrok például ketchupokban, salátaöntetekben és sós ételekben (például sült krumpliban) is jelen vannak. A hozzáadott és finomított cukrok súlyosbíthatják a gyulladásokat, miután a szervezetet a szükségesnél több cukorral terhelik. Ez erősebb szorongást és instabil hangulatszintet eredményezhet, valamint függőséget is okozhat.

4.: Sült ételek

Egy 2016-os kutatás szerint azok életében, akik több sült ételt fogyasztanak, nagyobb valószínűséggel alakult ki depresszió. Ez az ételcsoport valószínűleg azért van negatív hatással a hangulatra, mert a készítésükhöz jellemzően egészségtelen zsírokat használnak. Vannak ugyanis „rossz zsírok” (például a margarin és a hidrogénezett olajok), amelyek szív- és érrendszeri betegségeket okozhatnak, valamint „jó zsírok” (mint az avokádó- és az olívaolaj), amelyek a jó közérzethez járulhatnak hozzá.

5.: Mesterséges édesítőszerek

A csökkentett kalóriatartalmuk miatt gyakran egészségesnek hisszük a cukorpótlókat. Pedig sok mesterséges édesítőszer hozzájárulhat a depresszióhoz. Egy tanulmány is kimutatta, hogy a fogyasztóik depressziósabbak, mint azok, akik nem élnek ilyenekkel (igaz, a kutatás elsősorban diétás italok fogyasztására vonatkozott).

Ne hagyd ki!