A TikTok bejelentette, hogy új funkciókkal bővül a platform, amelyeket kifejezetten a mentális egészség megőrzése érdekében fejlesztett a vállalat. A legfontosabbak már elérhetők.


Vigyázó szemek

Egyre nagyobb méreteket öltenek a fiatalok és a felnőttek köreiben is a mentális problémák, így az evési zavarok, a depresszió és az öngyilkosságra való hajlam. A TikTok felismerte, hogy a közösségi média platformok csak rontanak a helyzeten, és lépett is az ügyben.

Mélyen törődünk a közösségünkkel, és mindig új lehetőségeket keresünk, amelyekkel ápolhatjuk a jólétüket. Ezért további lépéseket teszünk annak érdekében, hogy megkönnyítsük az emberek számára azoknak a forrásoknak a megtalálását, amelyekre szükségük van a TikTok-on.

-olvasható a TikTok közleményében.

Fontos újítások

A TikTok az új funkciókat az elkövetkező hónapokban vezeti be, ezek egyebek között tartalmazni fognak egy kibővített útmutatót az étkezési zavarokról.

A szuicid gondolatokra fókuszáló fejlesztés már elérhető. Ha egy felhasználó rákeres egy olyan szóra, mint például az „öngyilkosság", akkor az app automatikusan kidobja az egyik helyi lelki segélyszervezet egész nap hívható segélyvonalát. Ez már Magyarországon is aktív, így néz ki:

A TikTok új fejlesztése egy képernyőfotón

Forrás: haszon.hu

Egyre nagyobb a baj

A TikTok lépése egyáltalán nem meglepő. Az elmúlt napokban, hónapokban számos kutatás vizsgálta a közösségi média platformok hatását a felhasználók mentális egészségére. Az Education Policy Institute oktatáspolitikai agytröszt és a The Prince's Trust jótékonysági szervezet is arra a következtetésre jutott, hogy a közösségi média erőteljesen „mérgezi" a fiatalok testképét és mentális jólétét. A napokban pedig a Wall Street Journal rántotta le a leplet a Facebook egyik belső kutatásáról, amely kimutatta, hogy a tinilányok 32 százalékának és a fiatal fiúk 13 százalékának romlott a saját magáról alkotott képe, miután belepörgettek az Instagram hírfolyamába.

A kutatások fő tanulsága, hogy a platformok negatív hatásai mentális állapottól függetlenül kimutathatók, a legnagyobb veszélyben pedig a tinédzser korú lányok vannak. Kérdés, mit lépnek a nagyobb vállalatok a jelenség visszaszorítása érdekében. De azt is kérdezhetnénk, hogy a pénz, vagy a felhasználók mentális egészsége a fontosabb?

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

A Mol nem hagyja annyiban a Hernádi Zsoltot elmarasztaló horvát ítéletet

A Mol-csoport csalódottságának adott hangot az ítélet kapcsán. Álláspontjuk szerint a legfelsőbb bíróság annak ellenére hagyta helyben a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét, hogy korábban mind a magyar hatóságok, mind pedig a horvát kormány által kezdeményezett nemzetközi választottbírósági eljárás azt állapította meg, hogy sem a Mol, sem annak tisztségviselői nem követtek el bűncselekményt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Szálka a vásárlók szemében a faáruk drágulása, lépett a versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) gyorsított ágazati vizsgálatot indított a fa építőanyagok hazai piacán is, hogy megfelelően feltárhassa a drasztikus építőipari drágulás mögött húzódó piaci folyamatokat. A vizsgálat a Nébih ellenőrzéseivel összehangolt helyszíni kutatásokkal indult, a GVH vizsgálói több piaci szereplőnél is megjelentek.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Horvátországban jogerőre emelkedett a Mol-vezér börtönbüntetése

A horvát legfelsőbb bíróság megerősítette a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét Ivo Sanader volt horvát kormányfő és Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója egyesített perében - közölte a Jutarnji List című horvát napilap. A nemzetközi választottbíróság szerint viszont Horvátország nem tudta bizonyítani, hogy a Mol (vagy Hernádi Zsolt) megvesztegette volna Sanadert.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!