A Meki egyik hamburgere látható a képen, amely egy friss kutatás szerint rákkeltő ftalátokat tartalmazhat
Fotó: Unsplash

Amerikai kutatók ottani gyorséttermi kajákat teszteltek, itt az eredmény

A George Washington University tudósai ismert gyorsétteremláncok véletlenszerűen kiválasztott ételeit vizsgálták. Kutatásukból kiderült, hogy egyebek között a McDonald's és a Burger King hamburgerei is olyan vegyi anyagokat tartalmaznak az Egyesült Államokban, amelyek egészségügyi bajokat okoznak.Aggasztó eredmények

Azzal nem mondunk újdonságot, hogy a gyorséttermek ételei nem tartoznak a legegészségesebb táplálékok közé, azonban egy friss tanulmány rámutatott, hogy a hamburgerek és pizzák magas zsír- és cukortartalma mellett egy másik, széles körben használt összetevő is súlyos egészségügyi problémákat okozhat. A Nature tudományos folyóiratban publikált kutatásban a tudósok összesen 64 gyorséttermi terméket vizsgáltak, amelyeket a texasi San Antonio-ban található McDonald's-okból, Burger King-ekből, Pizza Hut-okból, Domino's-okból, Tex-Mex-ekből és Taco Bell-ekből vásároltak. Mint kiderült, a vizsgált ételek 81 százaléka tartalmazott DnBP-ftalátokat, 70 százaléka pedig DEHP-ftalátokat.

Rákkeltő ipari anyag

Az említett vegyületeket alapvetően ipari lágyítószerként, egyebek között ipari csövek, gumikesztyűk, samponok, szappanok, padlólapok, lambériák, műanyag burkolatok és egyéb műanyag cikkek gyártása során használják. Emberi fogyasztásra semmilyen körülmények között nem alkalmasak, rákot, pajzsmirigybetegéget, herezsugorodást, meddőséget okozhatnak, illetve gyermekek esetében fokozzák a tanulási, figyelem- és viselkedészavarok kialakulásának kockázatát. Az USA Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelete (FDA) törvényileg egyelőrenem korlátozta az élelmiszerek ftalátkoncentrációjának küszöbértékét, de a hivatal tájékoztatása szerint figyelembe fogják venni a George Washington University kutatását. Ettől függetlenül az ételekben talált ftalátok koncentrációja a Környezetvédelmi Ügynökség egészségvédelmi küszöbértéke alatt volt, így nem indokolt, hogy az FDA vizsgálatot indítson. Fontos megjegyezni, hogy Európában jóval szigorúbbak az ételekre vonatkozó egészségügyi előírások, így nem lehet közvetlen következtetéseket levonni az eredményekből. Ami Zota, a tanulmány társszerzője kifejtette, hogy leginkább az alacsony jövedelmű amerikai lakosok miatt aggódik, akik sok esetben az olcsó gyorséttermi kaják mellett nem engedhetnek meg maguknak, egészségesebb, drágább élelmiszereket.

Ne hagyd ki!