Fiatal férfi sötétben
Fotó: Shutterstock

Ettől a tényezőtől válnak gonosszá az emberek: kíváncsi vagy benned mennyi sötétség lakozik?

A tudósok azonosították a legsötétebb késztetéseink mögött álló hajtóerőt, amelyet D-faktornak neveztek el. A hamuesgyemant.hu talált rá a tesztre, melyből kiderül, hogy benned mennyi gonoszság lakozik!

Az emberek gonosz oldaláért felelős tulajdonságokat a pszichológusok a sötét hármasnak nevezik: ez a pszichopátia, a nárcizmus és a machiavellizmus kereszteződése.

Az igazság azonban mélyebbre és sötétebbre nyúlik vissza. Van még egoizmus, szadizmus, rosszindulat és még sok más. A felszínen megjelenő legrosszabb hajlamaink tárháza mögött egy új kutatás szerint az emberi sötétség központi, közös magja rejlik.

Egy 2018-as tanulmányban német és dán pszichológusok feltérképezték és nevet adtak ennek a hajtóerőnek. Ismerd meg a D-t, a személyiség újonnan azonosított sötét tényezőjét.

A D-faktor elméleti kerete az úgynevezett G-faktorban gyökerezik: ezt a konstrukciót Charles Spearman angol pszichológus javasolta több mint egy évszázaddal ezelőtt, amikor megfigyelte, hogy azok az egyének, akik jól teljesítettek egyfajta kognitív teszten, nagyobb valószínűséggel fognak jól teljesíteni másfajta intelligenciateszteken is.

Más szóval, megállapította, hogy egy „általános intelligenciafaktor" igenis mérhető. De kiderült, hogy a tudósok nem csak ezt képesek kimutatni.

Ugyanígy az emberi személyiség sötét aspektusainak is van egy közös nevezője, ami azt jelenti, hogy – az intelligenciához hasonlóan – azt mondhatjuk, hogy ezek mind egyazon diszpozíciós tendencia kifejeződései"

– magyarázta Ingo Zettler pszichológus még 2018 szeptemberében.

Zettler és kutatótársai négy különálló, több mint 2500 résztvevő bevonásával végzett vizsgálat során olyan kérdésekkel bombázták a résztvevőket, amelyek célja kilenc különböző sötét személyiségvonás (pl. egoizmus, szadizmus, pszichopátia, önzés) szintjének mérése volt.

Ehhez a résztvevőket arra kérték, hogy ne értsenek egyet egy sor olyan „sötét" állítással, mint például:

  • „Tudom, hogy különleges vagyok, mert mindenki ezt mondja nekem";
  • „Bármit hajlandó vagyok mondani azért, hogy megkapjam, amit akarok";
  • „Nehéz előbbre jutni anélkül, hogy itt-ott ne vágnám le a kanyarokat";
  • „Izgalmas lenne embereket bántani".

A válaszok birtokában a kutatók lefuttattak egy statisztikai elemzést, amelynek eredményei azt mutatták, hogy bár ezek a sötét tulajdonságok mind különállóak, bizonyos mértékig mind átfedik egymást, ami a központi sötét magfaktortól, a D-től függ, amely a különböző embereknél különböző módon mutatkozik meg.

Egy adott személynél a D-faktor leginkább nárcizmus, pszichopátia vagy valamelyik másik sötét vonás, illetve ezek kombinációja formájában nyilvánulhat meg. De a különböző sötét személyiségvonások közös nevezőjének feltérképezésével egyszerűen megállapítható, hogy az illetőnek magas a D-faktora. A D-faktor ugyanis azt jelzi, hogy az adott személy milyen valószínűséggel követ el olyan viselkedést, amely e sötét vonások közül egy vagy több tulajdonsággal kapcsolatos

– mondta Zettler.

A szóban forgó kérdéskör meglehetősen provokatív, de nem kell csak a kutatók szavára hagyatkozni: te is elvégezheted a D-tesztet.

A csapat létrehozott egy online portált, ahol egy kérdőív segítségével megmérheted a saját D-pontszámodat.

A kutatók szerint eredményeik egy nap új felfedezésekhez vezethetnek a pszichológiában és a terápiában, és ezek segítségével átfogóbb lépet kapunk arról, hogy mi áll az emberek rosszindulatú cselekedetei mögött.


Ne hagyd ki!