Halhatatlan ember magasba tartja a kezét sok energiával körülvéve
Fotó: pixabay.com

Jeff Bezos a halhatatlanságot kutatja? Érdekes cégbe fektetett pénzt

Jeff Bezos egy olyan cég mögé állt be, amely az örök fiatalságot kutatja. Bezos mellett egy orosz milliárdos fizikus is megjelent a befektetők között.Különleges meghívó

A sztori tavaly októberben kezdődött, amikor egy csapat elismert tudós meghívást kapott Jurij Milner orosz milliárdos otthonába, ahol hosszasan tanácskoztak arról, hogy a biotechnológia hogyan segíthetne az embereknek jóformán örökre fiatalnak maradni (érzitek a Lopott Idős feelinget?). Milner amellett, hogy tetemes vagyonnal rendelkezik, minden évben hárommillió dollárt oszt szét kiemelkedő eredményeket elérő fizikusok, biológusok és matematikusok között. Az orosz üzletember tudományos érdeklődése az elmúlt években sajátos irányt vett. Olyan projekteket hozott össze, amelyekben a kutatók állatok „megfiatalítására" irányuló kísérleteket végeztek. Az említett találkozó eredménye lett az alig néhány hónapja alapított Altos Labs biotechnológiai vállalat, amelyet az MIT Tech Review értesülési szerint Jeff Bezos is támogat.

Mire készül Bezos?

Bezos idén júliusban hagyta el az Amazon vezérigazgatói posztját. A munkatársainak címzett levelében kifejtette, hogy a jövőben több időt akar szentelni a jótékonysági és a „szerelemprojektjeire", így a Bezos Earth Fund-ra, a The Washington Post-ra, az Amazon Day 1 Fund-ra és a Blue Origin űripari vállalatra. Illetve úgy tűnik, hogy az öregedésgátló biotechnológiai vállalatokra. Bezos már korábban is kacsintgatott az utóbbi terület felé, ugyanis 2018-ban a Unity Technologies vállalatot is finanszírozta, amely szintén a fiatalság titkát kutatja. Az Altos Labs vállalatot igen nagy titkolózás övezi, így azt egyelőre nem lehet tudni, Bezos mennyi pénzt pakolt a halhatatlanság kutatásába.

Dollármilliós fizetések, Nobel-díjak

A vállalatot áprilisban az USA-ban, júniusban pedig az Egyesült Királyságban is bejegyezték. Az MIT értesülései szerint az Altos Labs az újraprogramozás nevű technológiára fog összpontosítani. Az eljárás lényege az, hogy a sejteket fehérjék segítségével őssejt-szerű állapotba állítsák vissza. Az Altos Labs jelenleg is toborozza az ambiciózus tudósokat, akiknek évi egymillió dolláros, átszámítva nagyjából 300 millió forintos fizetést kínál.

A cég tanácsadói csapatához Shinya Yamanaka is csatlakozni fog, aki 2012-ben Nobel-díjat kapott az említett eljárás patkányokon történő sikeres demonstrációjáért. Az Altos Labs hamarosan Kaliforniában és Japánban is megnyitja kutatóintézeteit.

Ne hagyd ki!