Egy ideje már megy az űripari adok-kapok a NASA, Elon Musk és Jeff Bezos között. Az Amazon alapítója megelégelte a NASA és Elon Musk haverkodását, és végül 2,9 milliárd dollárra beperelte az amerikai Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatalt.


A nagyágyúk csatája

Az elmúlt évben nagyon jó kapcsolat alakult ki a NASA és a SpaceX között. Elon Musk vállalata rendre nyeri az amerikai űrügynökség pályázatait. A cég tavaly a Crew Dragon űrhajóval juttatott NASA-asztronautákat a Nemzetközi Űrállomásra, de már idén is bezsebelt egy 178 millió dolláros és egy 2,9 milliárd dolláros megbízatást. Utóbbinak célja, hogy 1972 után ismét emberek sétáljanak a holdunk felszínén. Jeff Bezos szerint a NASA döntése egyáltalán nem volt fair, ezért bíróságra vitte az ügyet.

Mi a probléma?

A NASA az eredeti tenderében két űrpari vállalatot keresett, amelyek közös erővel építettek volna meg egy olyan landolóegységet, amely alkalmas arra, hogy asztronautákat juttasson a Hold felszínére. A döntéshozók eleinte 3,3 milliárdos költségvetéssel kalkuláltak, a kongresszus viszont csak 850 millió dollárt adott a hivatalnak, amely jelentősen megvágta a teljes költségvetést. A NASA végül úgy döntött, hogy a szűkös források miatt egyetlen cégnek, a SpaceX-nek ítéli oda a tendert. Bezosnak nem tetszett a hivatal döntése, ezért felajánlotta, hogy kétmilliárd dollárral támogatja a küldetést, ha a Blue Origin kapja meg a tendert. Nem jött össze a terve. Végül úgy döntött, perre viszi az ügyet.

Ki lesz a kedvenc?

Bezos űrvállalata, a Blue Origin tájékoztatása szerint a NASA döntése és pályázati értékelése jogellenes és tisztességtelen volt. A Blue Origin álláspontja az, hogy a küldetés továbbra is két vállalatot igényel. Bezos cége egészséges versenyhelyzetet és korrekt eljárást szeretne kicsikarni a hivatalból, illetve biztosítani akarja az űrhajósok biztonságos utazását.

A NASA-nak legkésőbb október 12-én válaszolnia kell a 2,9 milliárd dolláros vádakra.A hivatal közleménye szerint a SpaceX technológiai fejlettsége, keringési küldetéseinek sikerei és alacsony árszabása indokolta a NASA döntését.

The Conversation

Friss

Fotó:Shutterstock

Szegénységi csúszdán a magyar nyugdíjasok, mi lehet a megoldás?

Minden magyar nyugdíjas egy szegénységi csúszdára kerül, amint megállapították a nyugdíját – mondta a Portfolio-nak Farkas András nyugdíjszakértő, aki néhány megoldási javaslatot is ismertetett.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:Shutterstock

Ha zavarnak a szeméthegyek, itt és most te is tehetsz ellenük, mutatjuk

Hétfőtől lehet regisztrálni a legnagyobb belföldi hulladékgyűjtő eseményre, a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akcióra - mondta Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára. Mutatjuk, hol.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:Shutterstock

Orbán Viktor elmondta, mikor és hogyan kapnak vissza 600 milliárdot a családok

Az oltás működik, Magyarország működik – mondta a kormányfő az Országgyűlés őszi ülésszakának megnyitásaként. A miniszterelnök több fontos intézkedést is bejelentett, ezeket foglaljuk össze.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!