Az élet nyomait kutathatja Elon Musk cége a Jupiter egyik holdján.Elon Musk űrvállalata, a SpaceX nyerte el a NASA 178 millió dolláros szerződését. Az Europa Clipper misszió célja a Jupiter egyik holdjának feltérképezése. A szerződés értelmében a SpaceX hordozórakétája, a Falcon Heavy 45-ször fogja megkerülni a Jupiter negyedik legnagyobb holdját, az Europát. A Falcon az Europa felszínétől számított 25 kilométeres magasságból készít majd képeket a holdon uralkodó körülményekről. A tudósok az Europa geológiai aktivitására, jégpáncélja vastagságára, óceánjának mélységére, sósságára kíváncsiak, illetve arra, hogy van-e bármilyen életre utaló jel a holdon. A NASA közleményéből kiderült, a döntéshozók azért választották a SpaceX-et a küldetésre, mert jelenleg a Falcon Heavy a világ legerősebb hordozórakétája. Az Europa Clipper misszió a tervek szerint 2024-ben indul.

Nagy a bizalom

Az elmúlt évben nagyon jó kapcsolat alakult ki a NASA és a SpaceX között. Elon Musk vállalata rendre nyeri az amerikai űrügynökség pályázatait. A cég tavaly a Crew Dragon űrhajóval juttatott NASA-asztronautákat a Nemzetközi Űrállomásra, de már idén is bezsebelt egy 2,9 milliárd dolláros megbízatást. Utóbbinak célja, hogy 1972 után ismét emberek sétáljanak a holdunk felszínén. A Hold-misszió egyelőre parkolópályára került, ugyanis Jeff Bezos űrvállalata, a Blue Origin és Dynetics cég is megtámadta a NASA döntését. Ha minden igaz, az Artemis nevű küldetés 2024-ben indul. Az viszont még kérdéses, hogy végül melyik cég járulhat hozzá a történelmi pillanathoz.

The Conversation

Friss

Fotó:Shutterstock

Túl sok a THC az itthon kapható bio kender tea egyik tételében, visszahívták

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező terméket ne használják fel.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Photo by Austin Distel on Unsplash

Jelzésértékű a MNB alacsonyabb kamatemelése

Hiába a brutális alapanyag-, és elsősorban energiadrágulás, illetve a méretes élelmiszerpiaci áremelkedés, a jegybank már lassít.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Photo by Fré Sonneveld on Unsplash

Téglával termel áramot egy új svájci szabadalom

A rendszer hatékonysága 80-85 százalékos, és 35 éven át működőképes lehet.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!