Jeff Bezos 21 évnyi kitartó munka után megvalósította gyermekkori álmát. Július 20-án, magyar idő szerint délután három óra környékén a New Shepard űrhajó fedélzetén elhagyta a Földet.A New Shepard küldetése mindössze tíz percet vett igénybe. Ez viszont bőven elég volt arra, hogy a rakétára szerelt kabin, fedélzetén Bezossal, testvérével, Markkal, a 82 éves Wally Funk-kal és a 18 éves Oliver Daemen-nel elérje és át is lépje a 100 kilométeres magasságban található Kármán-vonalat. A NASA kivételével az űrügynökségek és a tudósok a Kármán-vonalhoz kötik az univerzum mezsgyéjét. Így Bezos és a legénység többi tagja hivatalosan is űrhajósként tért vissza a Földre.

Az utazás során két rekord is született. Oliver Daemen a világ legfiatalabbjaként, míg Wally Funk a világ legidősebb embereként járta meg a világűrt. A New Shepard-nek ez volt az első olyan küldetése, amelyben emberek is részt vettek.

Az utazás

A Blue Origin a jól bevált módszerekre esküszik. A legénységet szállító kabint egy „hagyományos" rakéta indította útjára, nem pedig egy olyan hordozórakéta, amelyet Richard Branson cége alkalmaz. A rakéta a kívánt magasság elérése után levált a kabinról, és majdnem sértetlenül visszatért a Fölre. Bezos-ék az világűr határán néhány perc erejéig megtapasztalták a súlytalanságot, majd ők is hazatértek A kabin földet érését ejtőernyők biztosították.

Július 20-a egyébként az 1969-es holdra szállás évfordulóját jelzi.

A milliárdosok űrversenyének sikerei azt jelentik, hogy hivatalosan is beköszöntött az űrturizmus szép új kora. Bár ez egyelőre még a vagyonos emberek játszótere, hiszen egyetlen jegy az említett űrhajókra nagyjából 70 millió forintba kerül. És ez csak a beugró.

The Conversation

Friss

Fotó:123RF

A prémiumkategóriás elektromos autózás már nem utópia

Az elektromos autózás forradalmát jelzi, hogy egyre több prémium autógyártó jelenik meg különböző méretű modellekkel a piacon. Gyorsan növekvő szegmensről beszélhetünk, amelynek úttörője az amerikai Tesla volt. Összegyűjtöttük azokat a már kapható e- autó modelleket, amelyek joggal szerepelhetnek a prémium kategóriában.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: pixabay.com

Szép pénzt remél műkincsei digitalizálásától a világhírű  múzeum

Az Ermitázs műkincsei augusztus végén nem helyettesíthető tokenek (NFT) formájában kerülnek értékesítésre a Binance piacterén.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A Facebook, ahogyan eddig ismertük, pár év múlva megszűnhet létezni

Mark Zuckerberg igen tartalmas interjút adott a The Verge-nek, amelyből iderült, mit tervez a Facebookkal. Elöljáróban csak annyit mondunk: metaverzum.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!