Jeff Bezos hivatalosan is űrhajós lett

Jeff Bezos űrhajós lett és gyorsan felállított két rekordot

Jeff Bezos 21 évnyi kitartó munka után megvalósította gyermekkori álmát. Július 20-án, magyar idő szerint délután három óra környékén a New Shepard űrhajó fedélzetén elhagyta a Földet.A New Shepard küldetése mindössze tíz percet vett igénybe. Ez viszont bőven elég volt arra, hogy a rakétára szerelt kabin, fedélzetén Bezossal, testvérével, Markkal, a 82 éves Wally Funk-kal és a 18 éves Oliver Daemen-nel elérje és át is lépje a 100 kilométeres magasságban található Kármán-vonalat. A NASA kivételével az űrügynökségek és a tudósok a Kármán-vonalhoz kötik az univerzum mezsgyéjét. Így Bezos és a legénység többi tagja hivatalosan is űrhajósként tért vissza a Földre.

Az utazás során két rekord is született. Oliver Daemen a világ legfiatalabbjaként, míg Wally Funk a világ legidősebb embereként járta meg a világűrt. A New Shepard-nek ez volt az első olyan küldetése, amelyben emberek is részt vettek.

Az utazás

A Blue Origin a jól bevált módszerekre esküszik. A legénységet szállító kabint egy „hagyományos" rakéta indította útjára, nem pedig egy olyan hordozórakéta, amelyet Richard Branson cége alkalmaz. A rakéta a kívánt magasság elérése után levált a kabinról, és majdnem sértetlenül visszatért a Fölre. Bezos-ék az világűr határán néhány perc erejéig megtapasztalták a súlytalanságot, majd ők is hazatértek A kabin földet érését ejtőernyők biztosították.

Július 20-a egyébként az 1969-es holdra szállás évfordulóját jelzi.

A milliárdosok űrversenyének sikerei azt jelentik, hogy hivatalosan is beköszöntött az űrturizmus szép új kora. Bár ez egyelőre még a vagyonos emberek játszótere, hiszen egyetlen jegy az említett űrhajókra nagyjából 70 millió forintba kerül. És ez csak a beugró.

Ne hagyd ki!