Jeff Bezos és Bill Gates az alternatív élelmiszerekben látják a jövőt

A Nature's Fynd nevet viselő, a húst kiváltó készítményeket forgalmazó vállalat 158 millió dolláros befektetéshez jutott. A befektetők arra számítanak, hogy a közeljövőben óriási lesz a kereslet a laboratóriumi húskészítményekre.Az alternatív élelmiszeripari szektor óriási növekedésnek indult az elmúlt évben. Csak az Egyesült Államokban 27 százalékkal nőtt a forgalma, amely így már elérte a hétmilliárd dollárt. Az AT Kearney tanácsadó cég előrejelzése szerint 2040-re a növényi alapú és a laboratóriumokban tenyésztett húskészítmények a globális húsértékesítés 60 százalékáért fognak felelni. Ettől még egyelőre messze vagyunk, de egyértelműen elindult a változás az iparágban. Újabb technológiák születnek, amelyeknek köszönhetően a laboratóriumi húskészítmények előállítása egyre olcsóbb, már-már felveszik a versenyt a tradicionális készítményekkel. Ez a jeleség a piac nagyágyúinak figyelmét sem kerülte el. Mi sem bizonyítja jobban, hogy Jeff Bezos, Bill Gates, és Al Gore is bizalmat szavazott a Nature's Fynd vállalatnak, amely nemrég 158 millió dolláros befektetéshez jutott.

Különleges mikroba

A Nature's Fynd vállalatot Thomas Jonas és Mark Kozubal alapította 2012-ben. A vállalat mikroba-alapú fehérjékből állít elő alternatív húskészítményeket. A cég alapítása előtt nem sokkal Kozubal a Yellowstone Nemzeti Park egyik gejzírében felfedezett egy különleges mikrobát, amely később Nature's Fynd technológiájának alapját épezte. Ez a technológia erjesztési folyamatra épül. A Nature's Fynd húskészítményeinek különlegessége, hogy nem állati vagy növényi, hanem gomba alapú termékeket forgalmaz.

A cég tájékoztatása szerint a vegán húskészítményei 20 aminosavat tartalmaznak, amelyek között mind a kilenc esszenciális aminosav megtalálható. Emellett magas a rost, a vitamin és az ásványianyag tartalmuk, illetve nem tartalmaznak koleszterint és transzzsírokat sem.

A befektetők abban bíznak, hogy a vállalat alacsony előállítási költségeinek társítása a magas minőségű végtermékekkel hamarosan hatalmas keresletnövekedést fog eredményezni. Éppen ezért a cég jelenleg egy több mint 3000 négyzetméteres húsüzem építésén fáradozik, a befektetés egy részét erre költötte.

Érik a paradigmaváltás

Thomas Jonas azt is hozzátette, hogy szívügye a környezetvédelem, éppen ezért fontosnak tartja, hogy minél inkább elpártoljunk a hagyományos húsforrásoktól. A globális élelmiszeripar az éghajlatváltozáshoz kapcsolódó üvegházhatású gázok előállításának 34 százalékáért felel, amelyet az alternatív élelmiszerek jelentősen csökkenthetnek.

Persze egyelőre nem kell aggódniuk a nagyobb szereplőknek, hiszen az alternatív megoldások a teljes piac csupán egy százalékát happolták el előlük. Viszont a legújabb felmérések szerint az új generációk túlnyomó többsége jobban kedveli a környezetbarát megoldásokat, így a közeljövőben váratóan egyre nagyobb lesz a kereslet ezekre a termékekre. Valószínűleg Jeff Bezos és Bill Gates is így látja, ha már komoly összegekkel támogatták a Nature's Fynd-ot.

The Conversation

Ne hagyd ki!