Bill Gates csak földet vesz, de nem kapál

A Microsoft atyja nemrégiben csaknem 6 ezer hektárnyi területet vásárolt az Egyesült Államokban, amivel már összesen több mint 101 ezer hektárnyi termőföld van a birtokában. Nincs egyedül, ugyanis hasonlóan híres versenytársai is komoly földvásárlásokba kezdtek. Mi lehet ennek az oka?


Az embereknek mindig szükségük lesz táplálékra és vízre. A globalizáció, a folyamatos népességnövekedés és a klímaváltozás hatására egyre nagyobb igény van az élelmiszerre és az egyéb mezőgazdasági termékekre. A megnövekedett igények a mezőgazdaság technológiai fellendülését is elősegítik, egyre nagyobb a modernizáció, az automatizálás és a gépesítés. Ebbe az üzletbe próbál egyre jobban belemerülni Bill Gates, de kiemelhetnénk Jeff Bezost és a Musk családot is.

Az új földesúr

Tavaly derült fény egy titokzatos földvásárlási ügyletre. Sokakat hagyott nyugodni, hogy ki szerezhette meg a kelet-washingtoni Horse Heaven Hills borairól, szélerőműveiről és burgonyáiról híres termőföldjeinek nagyjából 6 ezer hektáros területét. Mint kiderült, Bill Gates volt az, aki 171 millió dollárt fizetett. Ezzel Gates már 101 ezer hektárnál is több termőfölddel rendelkezik, aminek következtében kijelenthetjük: ő az Egyesült Államok legnagyobb földbirtokosa!

Tovább megyünk, a milliárdos üzletember nem csak Észak-Amerikában érdeklődik az ágazat iránt. Az ő és felesége nevét viselő Gates Foundation alapítvány egyebek között Afrikában és Ázsiában is támogat helyi kistermelőket, akiknek a helyi sajátosságoknak megfelelő technológiai eszközöket biztosítanak. Az új technológiák bevezetésével fejleszthető a termelési folyamat, ezt próbálja elősegíteni a Gates házaspár.

Elég sok kritikát kapnak mindketten, számos szakértő találgatja, hogy vajon miért érdekli a mezőgazdaság ennyire a milliárdos üzletembert. Egyes konteós körökben vannak, akik konkrétan gyarmatosítónak nevezték, de olyan vádak is érték Bill Gates-t, hogy az általa bevezetett zöld technológiák segítségével a fejlődő országok termelőit saját földjeiken teszi rabszolgává, miközben génmódosított vetőmagok alkalmazására bátorítja őket. Emellett azt is megemlítették, hogy mezőgazdasági nagyvállalatokat juttat fejlődő piacokhoz, miközben adósságcsapdába taszítja a helyi gazdákat.

Fejlődésben

A New York Post szakértői rámutattak, hogy a hozzáértő befektetők pontosan tudják, bizonytalan időkben az egyik legstabilabb pénzügyi forrás a mezőgazdaság. Éppen ezért egyre több befektető jelenik meg a piacon, ami egyre nagyobb fejlesztéseket is vonz maga után. A szektorra egyre nagyobb hatást gyakorolnak a zöld technológiák, az automatizálás és a robotizáció mértéke soha nem látott méreteket öltött. A The Economistrámutatott, hogy a földeken dolgozó robotok piaca évente 23 százalékkal nő. Bill Gates ezeket a trendeket már évekkel ezelőtt felismerte. Számos fejlesztést gyorsított meg a vagyonával, melyek berobbanthatják a piacot, alacsonyabb károsanyag-kibocsájtást és nagyobb profitot eredményezve. Gates mellett Jeff Bezos és Elon Musk családja is felfigyelt a lehetőségekre, ám egyelőre még jelentősen le vannak maradva a Microsoft megálmodójától.

Aggasztó számok

Attól függetlenül, hogy a járvány okozta válság utáni bombaüzlet az élelmiszer-termelés lehet, igen aggasztó számok is megjelentek. Az ENSZ legújabbjelentése alapján évente globálisan 931 millió tonna élelmiszert dobunk ki, melyek előállítása világszintű károsanyag-kibocsátás 8-10 százalékáért felelős. Az elpocsékolt élelmiszerek 61 százalékát a háztartások dobják ki, így a személyes felelősség kritikus szinteket ért el. Ehhez tegyük hozzá, hogy 2019-ben 690 millió ember nem jutott elegendő táplálékhoz. Az egészségügyi, gazdasági és környezeti költségekkel együtt ezek a problémák összesen 12 ezer milliárd dolláros kárt okoznak világszerte.


Related Articles From Your Site
Related Articles Around the Web

Ne hagyd ki!