Bocik figyelik Bill Gates-t, ahogy fényképet készít róluk a Neutral gazdaságában

Alig néhány hete robbant a hír, hogy a McDonald's legfőbb burgonya beszállítója nem más, mint Bill Gates, aki nem mellesleg immáron az USA legnagyobb földbirtokosa is. Az üzletember most egy olyan élelmiszeripari cégbe fektetett be, amely teljesen karbonsemleges tejeket forgalmaz.Forradalmi tejtermelés

„Ez a tej harcol a klímaváltozás ellen". Ezzel a jól csengő szlogennel próbálja környezettudatos vásárlásra bírni az embereket a Neutral nevű tejforgalmazó vállalat. A cég különlegessége az, hogy bevételeinek jelentős részét haladó szellemű tejtermelő gazdaságokba fekteti, amelyek a támogatásból olyan technológiákkal korszerűsíthetik folyamataikat, amelyek csökkentik a farmok károsanyag kibocsátását. A Neutral hivatalos weboldalának tájékoztatása szerint egy karton két százalékos zsírtartalmú tej előállítása során jelenleg 5,5 kilogrammal kevesebb szén-dioxidot bocsátanak a légkörbe, mint egy átlagos tejüzem.

Különleges üzletpolitikája nem maradt észrevétlen, ugyanis a napokban négymillió dolláros kockázati tőkebefektetéshez jutott. A finanszírozási kört a Bill Gates által alapított Breakthrough Energy Ventures tőkealap vezette.

Minden egybevetve a tejipar a teljes globális emisszió 3 százalékáért felel, ami több, mint a teljes légiközlekedési ágazat kibocsátása, és a Neutral Foods a gazdákkal együttműködve egy olyan terület kibocsátásának csökkentésén dolgozik, ami az éghajlatváltozás szempontjából az egyik legfontosabb

- mondta Carmichael Roberts, a Breakthrough Energy Ventures befektetési bizottságának üzleti vezetője.

Ambiciózus tervek

A vállalat kutatókkal együttműködve feltérképezte az egész ellátási lánc karbonlábnyomát. Kezdve a takarmány termeléséhez szükséges műtrágya előállításával a tehenek metántermelésén át egészen a teherautók és a palackozóüzemek kibocsátásig. Ezek után olyan, környezetkímélő eszközökkel támogatta a gazdákat, amelyekre amúgy nem lett volna pénzük. Továbbá:

  • olyan takarmány ágazati elterjesztésén dolgozik, amely fogyasztásával csökken a tehenek metántermelése
  • gazdákkal együttműködve új rendszereket telepít a trágya kezelésére, feldolgozására
  • egyes gazdaságokban fákat ültet a legelőkön

A cég a jövőben regeneratív mezőgazdaságokba fog fektetni, illetve nagyobb, meglehetősen környezetszennyező tejüzemek felvásárlását is tervezi. Ahogyan azt is, hogy a későbbiekben a tejen kívül más termékeket is fog árulni, amelyeket szintén karbonsemleges eljárásokkal fog előállítani. A friss tőkét a már megkezdett folyamatai finanszírozására és az üzleti terjeszkedésre fogja használni. A 2018-ban alapított vállalat pénzügyi eredményei egyelőre nem ismertek. Bill Gates mellett Mark Cuban amerikai cápa is beszállt a vállalkozásba.

Krumplikirály

Bill Gates-ről köztudott, hogy előszeretettel fekteti pénzét mezőgazdasági kezdeményezésekbe. Befektetőcégein keresztül már több mint 108 ezer hektárnyi szántóföldet birtokol az USA-ban. A Louisiana-i birtoka például olyan óriási, hogy még a világűrből is jól látható. Kiderült, hogy az Egyesült Államok 18 államát érintő hatalmas területeken megtermelt burgonya jelentős része a Mekiben köt ki. Ez azt eredményezte, hogy Bill Gates lett a Meki fő burgonya beszállítója. Az üzletemberről köztudott, hogy nagyon szereti a gyorskaját, de itt valószínűleg inkább az üzleti érdekek vezérelték.

Bár Gates rengeteget tesz bolygónk megmentéséért és a klímavédelemért, nemrég arról írt, hogy a földvásárlásait nem a klímavédelmi indíttatásai hajtották. Inkább csak jó befektetésnek tartja a földeket. Ez a kijelentés annyira nem tetszett az embereknek, így gyorsan azt is hozzátette, hogy a földjein alkalmazott modern növénytermesztési módszerek megakadályozhatják az erdőirtást, amivel rengeteget segíthet az afrikai területein is. Ugyanis nemcsak Amerikában, hanem a világ számos országában birtokol szántőföldeket.

Ne hagyd ki!