Elon Musk befektet az energiaüzletbe
Fotó: Shutterstock

Mire készül Elon Musk? Nézd meg, milyen üzletágban terjeszkedik!

Elon Musk megkapta a hivatalos engedélyeket arra, hogy a Tesla Energy Ventures nevű cégén keresztül áramot értékesítsen Texas állam lakossági vásárlói számára.


Valami elindult

Elon Musk idén nyáron adta be a működési kérelmet, amit Texas a napokban jóváhagyott. A helyi közüzemi bizottság azt írta, a Tesla Energy Ventures engedélyt kapott arra, hogy „kiskereskedelmi elektromos szolgáltatásokat nyújtson az ERCOT által kiszolgált teljes területen", ez gyakorlatilag egész Texas-ra kiterjed. A szóban forgó vállalat működési elve egyelőre nem teljesen ismert, de Musk vélhetően a meglévő Tesla ügyfelekre építi az üzletet.

A Tesla nemcsak e-autókat, hanem akkumulátorokat és napelemeket is forgalmaz, ráadásul bizonyos körülmények között a járművek is funkcionálhatnak akkumulátorként. Ezek együtt lényegében egy virtuális erőművet alkothatnak. Egy olyan technológiáról beszélünk, ami nem ismeretlen a Tesla számára.

A gyártó Kaliforniában és az ausztráliai Moorabool-ban is üzemeltet egy erőművet, amelyek alapját 13 tonnás lítium-alapú energiatárolók (Megapack) alkotják.

Az említett ausztráliai energiafarm 210 Megapack egységből áll. A Megapack a Tesla legnagyobb akkumulátor terméke, amely szélturbinák és napelemek által termelt energiát képes tárolni. Egy nagyobb akkumulátor-farm teljes energiakapacitása eléri az egy gigawattórát, ami San Francisco összes háztartását hat órán keresztül képes lenne elektromos árammal ellátni.

Magabiztos jövőkép

Egyelőre nem lehet megállapítani, hogy az energiafarm texasi változata milyen gyorsan fog bővülni, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy a Tesla jelenleg nem képes számottevő szeletet kihasítani az energiaiparból. Az viszont biztos, hogy Musk a jövőben kiemelt figyelmet fog fordítani a szektorra.

Hosszú távon gondolkozom, a Tesla Energy nagyjából akkora lesz, mint a Tesla Automotive. Az energiaüzletág jóval nagyobb, mint az autóipar

-mondta befektetőinek egy évvel ezelőtt Musk.

Általában az a villamosenergia-szolgáltató, amelynek nincs számottevő üzemi termelése, alapvetően közvetítőként működik, a nagykereskedelmi piacon energiát vásárol, amelyet tovább értékesít az ügyfeleknek. A Tesla amellett, hogy rengeteg adathoz hozzáfér, képes lenne egyszerre vevőként és eladóként is működni. A szabályozóknak alaposan át kell gondolniuk, hogy ennek milyen következményei lehetnek.

- fejtette ki Ted Kury, a Floridai Egyetem energiatanulmányi igazgatója.

Musk remekül időzítette a texasi belépőjét, hiszen az állam energiahálózata néhány hónapja csúfos kudarcot vallott, amikor a nagy hidegek miatt rengetegen áram nélkül maradtak. Kiderült, hogy az áramkimaradásokért a földgáz-infrastruktúra okolható, ami egész egyszerűen befagyott. A Tesla virtuális erőműve nagy segítség lehet az ilyen kimaradások esetén.

Ne hagyd ki!