Tesla autó logoja közelről vízpermettel fedve
Fotó: unsplash

Elon Musk örülhet! Jön a 3000 dolláros Tesla részvény?

Négy év alatt több mint megnégyszereződik, azaz a jelenleg 670 dollárról 2025-re 3000 dollárra emelkedhet az elektromos autókat gyártó Tesla részvényeinek árfolyama - jósolja egy tőzsdeguru.


Nálunk csak kevesek számára ismerős Cathie Wood neve. Ő az alapítója, a tulajdonosa és a befektetési vezetője az ARK Invest amerikai vagyonkezelő cégnek, amely főleg a hagyományos iparágakat felforgató forradalmian új technológiákba fektet. Jelenleg nagyjából 53 milliárd dollárt kezelnek. A Bloomberg szerint pedig 2020-ban Cathie Wood-nak volt a legjobb szimata a részvénypiacon.

​Mi lehet a nagy dobás?

Nos Cathie Wood és cégének elemzői nem kevesebbet állítanak, minthogy a Tesla 2025-re elérheti a 3000 dolláros részvényárfolyamot. Ebben az esetben a jelenleg kibocsájtott részvényeivel együtt a társaság értéke 3 billió dollárra duzzadna. Derűlátásuk oka, hogy szerintük 50 százalék az esélye annak, hogy a Tesla 5 éven belül kifejlesztheti a biztonságosan működő önvezető autót. Ez pedig hatalmas löketet adna a Tesla-nak, amelyik sofőr nélküli taxiszolgáltatást tervez beindítani. Az ARK Invest szerint a Tesla fejlődését nagyban támogatni fogja a cég biztosítási üzletága is, mely elérhető áron adná át a rendkívül részletes vezetési adatokat más piaci szereplőknek, például biztosítótársaságoknak.

​Régi szerelem

Wood már régóta a Tesla egyik leglelkesebb befektetőjének számít. Mikor a részvények februárban megrogytak egy kicsit, ő bevásárolt belőlük. Az ARK Invest szerint, ha minden összejön, 2025-re a 4000 dolláros Tesla-részvény árfolyam sem elképzelhetetlen. Ha pedig nem, akkor 1500 dolláros részvényenkénti árfolyamra számítanak. A vagyonkezelő úgy becsüli, hogy a Tesla 5 év múlva már évi 5-10 millió darab járművet adhat el világszerte.

​Ne olyan hevesen!

A nagyívű árfolyamemelkedés útjában áll az a cseppet sem elhanyagolható tény, hogy az önvezető autóval már évek óta sok tőkeerős cég, például a Google vagy az Uber is kísérletezik, eddig nem sok sikerrel. Azt pedig maga a Tesla is elismerte egy közleményben, hogy autóiban a robotpilóta funkciót továbbra is egy embernek kell felügyelnie. Ráadásul a Tesla autóinak a biztosítási költségei igen magasak. Ezt kiküszöbölendő az anyacég 2019-ben indította útjára saját biztosítási programját, mely akár 30 százalékkal olcsóbb más biztosítók ajánlatainál. A termék csak Kaliforniában érhető el, de fokozatosan terjeszkedni szeretnének a piacon. Egyébként a Tesla biztosítási programja, szervizszolgáltatásai, használt autó értékesítései és a hozzá köthető kiskereskedelmi eladások jelenleg teljes bevételének 7 százalékát tették ki.

Ne hagyd ki!