Négy év alatt több mint megnégyszereződik, azaz a jelenleg 670 dollárról 2025-re 3000 dollárra emelkedhet az elektromos autókat gyártó Tesla részvényeinek árfolyama - jósolja egy tőzsdeguru.


Nálunk csak kevesek számára ismerős Cathie Wood neve. Ő az alapítója, a tulajdonosa és a befektetési vezetője az ARK Invest amerikai vagyonkezelő cégnek, amely főleg a hagyományos iparágakat felforgató forradalmian új technológiákba fektet. Jelenleg nagyjából 53 milliárd dollárt kezelnek. A Bloomberg szerint pedig 2020-ban Cathie Wood-nak volt a legjobb szimata a részvénypiacon.

​Mi lehet a nagy dobás?

Nos Cathie Wood és cégének elemzői nem kevesebbet állítanak, minthogy a Tesla 2025-re elérheti a 3000 dolláros részvényárfolyamot. Ebben az esetben a jelenleg kibocsájtott részvényeivel együtt a társaság értéke 3 billió dollárra duzzadna. Derűlátásuk oka, hogy szerintük 50 százalék az esélye annak, hogy a Tesla 5 éven belül kifejlesztheti a biztonságosan működő önvezető autót. Ez pedig hatalmas löketet adna a Tesla-nak, amelyik sofőr nélküli taxiszolgáltatást tervez beindítani. Az ARK Invest szerint a Tesla fejlődését nagyban támogatni fogja a cég biztosítási üzletága is, mely elérhető áron adná át a rendkívül részletes vezetési adatokat más piaci szereplőknek, például biztosítótársaságoknak.

​Régi szerelem

Wood már régóta a Tesla egyik leglelkesebb befektetőjének számít. Mikor a részvények februárban megrogytak egy kicsit, ő bevásárolt belőlük. Az ARK Invest szerint, ha minden összejön, 2025-re a 4000 dolláros Tesla-részvény árfolyam sem elképzelhetetlen. Ha pedig nem, akkor 1500 dolláros részvényenkénti árfolyamra számítanak. A vagyonkezelő úgy becsüli, hogy a Tesla 5 év múlva már évi 5-10 millió darab járművet adhat el világszerte.

​Ne olyan hevesen!

A nagyívű árfolyamemelkedés útjában áll az a cseppet sem elhanyagolható tény, hogy az önvezető autóval már évek óta sok tőkeerős cég, például a Google vagy az Uber is kísérletezik, eddig nem sok sikerrel. Azt pedig maga a Tesla is elismerte egy közleményben, hogy autóiban a robotpilóta funkciót továbbra is egy embernek kell felügyelnie. Ráadásul a Tesla autóinak a biztosítási költségei igen magasak. Ezt kiküszöbölendő az anyacég 2019-ben indította útjára saját biztosítási programját, mely akár 30 százalékkal olcsóbb más biztosítók ajánlatainál. A termék csak Kaliforniában érhető el, de fokozatosan terjeszkedni szeretnének a piacon. Egyébként a Tesla biztosítási programja, szervizszolgáltatásai, használt autó értékesítései és a hozzá köthető kiskereskedelmi eladások jelenleg teljes bevételének 7 százalékát tették ki.

The Conversation

Friss

Elon Musk dolgozóinak megszabták, mit mondhatnak a főnökről

Elon Musk vállalata, a The Boring Company megtiltotta a sofőrjeinek, hogy negatív fényben tüntessék fel az üzletembert. Sőt, a dolgozóknak egy komplett forgatókönyvet is be kell magolniuk, hogy minden kérdésre felkészüljenek-adta hírül a TechCrunch.

A Boring Company portfóliója alapvetően egyszerű termékekből áll. A cég alagutakat fúr és értékesít. Ezek célja csak a megrendelőtől függ. Például földalatti gyalogos és kerékpár (alag)utakat lehet a cégtől rendelni, de a vállalat akár hajókonténerek szállítására alkalmas alagutakat is készít. A cég fő terméke a „Loop". Ez egy olyan alagút, amelyben Teslák szállítanak embereket a különböző állomások között. Egy autó egyszerre maximum öt embert szállíthat: a sofőrt, aki a Boring Company alkalmazottja, és négy utast. Elon Musk cége az első loop-ot alig több, mint egy hónapja adta át Las Vegas-ban. A közel 3 kilométeres alagút nagyjából 1 év alatt készült el, 47 millió dollárból (13,4 milliárd forint). Az alagút és a Teslák segítségével az állomások közötti, jellemzően 45 perces utak 2-3 percre csökkenthetők. A TechCrunch a napokban kiderítette, hogy a sofőröknek egyfajta forgatókönyvet kell követniük munkájuk során Elon Musk védelme érdekében. Hogy ez mit is jelent pontosan? Megszabták, hogy bizonyos kérdésekre milyen válaszokat adhatnak.

Minden szép és jó

Az a feladatod, hogy biztonságos utazást biztosíts az utasoknak, nem pedig az, hogy szórakoztasd őket. Minimalizáld a beszélgetést, és koncentrálj az útra.

-olvasható a Boring Company utazási forgatókönyvében, amelyet a TechCrunch hivatalos úton szerzett meg.

Elon Musk nagyon népszerű manapság, éppen ezért a vállalat nem szeretné, ha az alkalmazottak negatív fényben tüntetnék fel őt. Legalábbis a szkriptből erre lehet következtetni. A forgatókönyv egyértelmű utasításokat ad a sofőröknek, hogy mindenáron kerüljék az üzletemberrel kapcsolatos kérdéseket. Szemezgessünk még a dokumentumból!

Ez a kérdéskategória (minden, ami Musk-al kapcsolatos) rendkívül gyakori és rendkívül érzékeny téma. Az utasok rajongása az alapítónk iránt elkerülhetetlen, a hozzá köthető kérdések dominálhatják a beszélgetést. Legyen a lehető legrövidebb, és tegyen meg mindent, hogy leállítsa a beszélgetést. Ha az utasok továbbra is erőltetik a témát, udvariasan közölje:" Sajnálom, de tényleg nem tudok mit hozzáfűzni" majd váltson témát.

A vállalat az erőszakosabb utasokra is felkészült. Ha tovább kérdezgetik a sofőrt, hogy milyen vezető Musk, illetve, hogy szeret-e neki dolgozni, az alábbi választ kell adnia:

Természetesen, ő egy nagyszerű vezető. Mindannyiunkat arra motivál, hogy remek munkát végezzünk!

Na de mi van akkor, ha az utasok rákérdeznek Elon Musk Twitteres ámokfutásaira?

Elon közszereplő. Azért vagyunk itt, hogy fantasztikus utazási élményt nyújtsunk!

Igaz, amit az újságok írnak róla? Udvariatlan főnök? Füvezik? Nem engedi, hogy az alkalmazottak szabadságra menjenek?

Nem olvastam ezeket a cikkeket, de nekem más tapasztalataim vannak vele kapcsolatban.

Mióta dolgozol a cégnél?

Elég ideje ahhoz, hogy úgy ismerjem az alagutakat, mint a tenyeremet!

Mennyi baleset köthető a rendszerhez?

Ez egy nagyon biztonságos rendszer.

Nos, nagyjából így néz ki a Boring Company valós idejű, hónapokig, évekig tartó, élőszereplős „filmjének" forgatókönyve.

Vannak bajok

Musk azon dolgozik, hogy minél több városban létrehozzon egy loop-ot, azonban a szakemberek egyáltalán nem biztosak abban, hogy ez jó üzlet. A Boring Company úgy érvel a technológiája mellett, hogy olcsóbban és gyorsabban tud alagutakat kialakítani, mint a hagyományos alagútfúró vállalatok. Ráadásul a loop a felszíni forgalmat is csökkenti. Egy hagyományos alagút, például egy metró esetében mérföldenként 1 milliárd dollárba kerül. Legalábbis a cég honlapja szerint. Ezzel szemben a Boring Company ugyanezt 30 millió dollárból kihozza. Elviekben. Sokan azonban kételkednek Musk szavaiban.

Jian Zhao építőmérnök-professzor, aki mellesleg az alagútfúrás szakértője, nem igazán látja, hogyan valósítaná meg Elon Musk az ígéreteit. A professzor szerint a cég technológiája semmi újdonságot nem adott a világnak, így szkeptikus a vállalat terveivel kapcsolatban.

Továbbá az utasok alig néhány nappal a Vegas-i loop átadása után máris komoly kritikákkal illették a projektet. Sokan arra panaszkodtak, hogy az egymást követő Teslák feltorlódnak, így a beígért pár perces utazás nem valósul meg. Ráadásul egyszerre csak 4 ember utazhat egy autóban. Lehet, hogy a metró drágább, de ott egy fuvarral több száz ember eljuthat a célállomásáig.

Kikötött a világ leghíresebb konténerhajója, sokba fájt a Szuezi kaland

Az Ever Given konténerhajó közel négy hónapnyi késés után végre kikötött Rotterdamban.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Kockás papír helyett vali.hu, így pörgetnék föl a hazai digitalizációt

A digitalizáció erősítéséről tárgyalt a Nemzeti Versenyképességi Tanács, a testület négy területen javasol intézkedéseket a kormánynak - közölte a pénzügyminiszter a közösségi oldalán.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!