Elon Musk nem bír leállni, ismét felborította a kriptopiacot
Fotó: Andre Tan on Unsplash

Elon Musk nem bír leállni, ismét felborította a kriptopiacot

Elon Musk új mém-valutát nézett ki magának. A Dogecoin gyermekeként emlegetett valuta nevét belefűzte egy gyermekdalba, kiposztolta Twitterre, és várta, mi történik. A valuta végül egyetlen nap alatt 100 százalékos árfolyamemelkedést produkált.


Elon Muskról köztudott, hogy szeret a Twitteren nyomulni. Bár lehet, hogy a trollkodás pontosabb kifejezés. Egyetlen bejegyzés a közel 58 millió követővel rendelkező Twitter profilján, és a tőzsde, illetve a kriptopiac teljesen megbolondul. A Bitcoin és a Dogecoin felett gyakorolt befolyása már-már lerágott csont (milyen találó kifejezés), de úgy néz ki, az üzletember nem tágít a mém-valutáktól. Nemrég megjelent a piacon egy Baby Doge nevet viselő kriptovaluta, a Tesla-vezér pedig egy percig sem habozott, hogy (okos) telefont ragadjon, és írjon róla egy szösszenetet. Az eredmény? Egyetlen nap alatt megduplázódott a valuta árfolyama.

Bébi cápa

A bejegyzés hatására a valuta piaci árfolyama 0,000000000916 dollárról 0,000000002000 dollárra emelkedett. Jelenleg 100 dollárért nagyjából 50 milliárd darab Baby Doge valutát lehet vásárolni. Egyelőre a nagyobb kripto-kereskedelmi platformok nem jegyezték be a valutát, de a pancakeswap-pen már elérhető. Egyebek között a Binance Smartchain használatával. Na de nézzük, mit írt Musk a Tweetjében!

Bizony, ennek köszönheti a valuta a közel 100 százalékos árfolyam emelkedést. Aggodalomra semmi ok, Musk-nak nem ment el az esze. Az idézett szöveg ugyanis a világ legismertebb gyermekdalára, a Baby Shark-ra hajaz, amely a YouTube-on csaknem kilenc illiárdos nézettséggel rendelkezik. Az alábbi videóról van szó:


Az üzletember először június elején posztolt a Baby Sharkról. Arról írt, hogy a gyermekdalt már többször nézték meg, mint ahány ember él a Földön. A bejegyzés hatására a Samsung Publishing vállalat részvényárfolyama tíz százalékkal megugrott (milyen meglepő). A Samsung Publishing tulajdonában van a SmartStudy vállalat, amely a Baby Shark megalkotásáért felelős, innen a kapcsolat.

Természetesen a DogeCoin sem maradt ki a buliból. A gyermekének titulált Baby Doge fellendülő népszerűségének hatására a „büszke apuka" árfolyama is megugrott, 1,4 százalékkal.

Megállíthatatlan

Az elmúlt hónapokban, években rengeteg kritika érte Elon Musk-ot a Twitteres ámokfutásai miatt. Elon Musk 2018-ban azt írta a Twitteren, elképzelhető, hogy kivonja a Teslát a tőzsdéről, ha eléri a 420 dolláros részvényárfolyamot. Ez persze nem így történt, viszont a bejegyzés hatására a befektetők köreiben elindult a pánikhullám. Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) ezt nem nézte jó szemmel. Végül Elon Musk-nak le kellett mondania az elnöki pozíciójáról, illetve az üzletembert és a Teslát is 20-20 millió dollárra büntették. Továbbá megegyeztek, hogy a Tesla ügyvédeinek jóváhagyása nélkül semmi olyasmit nem írhat ki az üzletember a közösségi média platformokra, ami valamilyen szinten kapcsolódik a vállalat új termékeihez, termelési volumenéhez, vagy épp a pénzügyeihez. A Wall Street Journal értesülései szerint a SEC jelenleg azzal vádolja az érintetteket, hogy Elon Musk azóta kétszer is megsértette ezt az egyezséget. Egyelőre komolyabb előrelépés nem történt az ügyben, de úgy tűnik, Musk nem zavartatja magát a vádak miatt.

Nemrégiben az Anonymous is üzent a Tesla-vezérnek, a tőlük megszokott módon. Egy maszkos képviselőjük egy videóban szólította fel az üzletembert, hogy azonnal fejezze be, amit csinál, mert életeket tesz tönkre. Valószínűleg Musk nem ijedt meg a fenyegetéstől, de elképzelhető, hogy előbb-utóbb mozgásba lendül a világ egyik leghíresebb hackercsapata. Majd kiderül, melyikük az erősebb.

Ne hagyd ki!