Elon Musk somolyogva néz oldalra egy előadáson, miután e-maileket küldött dolgozóinak az elvárásairól
Fotó: Shutterstock

Kiderült, milyen főnök Elon Musk, te bírnád ezt a vezetési stílust?

A CNBC amerikai televíziós csatorna hírportálja hozzájutott két e-mailhez, amelyeket Elon Musk küldött dolgozóinak a belső vállalati levelezőrendszeren keresztül. A levelekből kiderült, hogy egyszerre engedékeny és szigorú vezető.Etikett és elvárás

A szóban forgó leveleket még októberben küldte a Tesla alkalmazottjainak az űrbáró. Ez pont akkoriban történt, amikor a gyártó rekord eredményekről számolt be a negyedéves pénzügyi jelentésében annak ellenére, hogy az ágazat komoly problémákba ütközött a globális chiphiány miatt. A két e-mailben két teljesen különböző témában fejti ki álláspontját Musk. Az egyikben a munkahelyi zenehallgatás „etikettjét" tagalja, míg a másik, keményebb hangvételű üzenetben emlékeztet mindenkit, hogy ki a főnök. Hozzátesszük, utóbbi sem arra utal, hogy vasszigorral vezeti a világ legnépszerűbb villanyautó vállalatát, inkább egy kis emlékeztető arra, hogy mindenki végezze el a feladatát. Nézzük a leveleket!

Zenehallgatás

Címzett: Mindenki

Feladó: Elon Musk

Dátum: október 3., vasárnap

Tárgy: Zene a gyárban

Csak annyit akartam mondani, hogy kifejezetten támogatom, hogy zene szóljon a gyárban, valamint minden olyan apróságot, ami élvezetesebbé teszi a munkát.

Egy munkatárs ebben a pillanatban küldött nekem egy üzenetet, amelyben megkérdezte, hogy rendben van-e, ha fülhallgatóval hallgatja a zenét úgy, hogy csak az egyik füle van bedugva, így a másikkal tisztán hallja, ha felmerül valamilyen biztonsággal kapcsolatos probléma. Szerintem ez így teljesen rendben van.

Ezen felül azzal sincs semmi probléma, ha hangszóróból hallgatjátok a zenét egészen addig, amíg a kollégák egyetértésben vannak a zeneválasztást illetően.

Ha van bármi más, amiről úgy gondoljátok, hogy jobbá tenné a napjaitokat, kérlek, jelezzétek nekem. Nagyon sokat jelentene számomra, ha minden nap úgy jönnél dolgozni, hogy alig várod, hogy munkába állj!

Ne feledd, ki a főnök

Címzett: Mindenki

Feladó: Elon Musk

Dátum: október 4., hétfő

Tárgy: Kérlek, olvasd el

Ha egy olyan e-mailt küldök, amely egyértelmű utasításokat tartalmaz tőlem, akkor a menedzserek számára csak az alábbi három művelet engedélyezett:

1.Küldj egy válasz e-mailt, amelyben kifejted, ha rossz utasítást adtam, és azt, hogy miért gondolod így. Velem is előfordul, hogy egész egyszerűen tévedek!

2.Ha nem egyértelmű, amit mondtam, kérj további felvilágosítást.

3.Hajtsd végre az utasítást.

Ha a fentiek egyike sem teljesül, akkor elvárt, hogy a menedzser azonnal felmondjon.

Köszönöm, Elon.

Utóbbi kissé szigorúnak tűnhet, de a Tesla eredményeiből látszik, hogy Musk meglehetősen jól vezeti a vállalatot. Jegyezzük meg, nagyon sokszor nagyra tarja munkavállalóit, valamint mindent megtesz annak érdekében, hogy élvezetesek legyenek számukra a hétköznapok. Illetve tegyük a szívünkre a kezünket, a második e-mail sem tartalmaz megbotránkoztató elvárásokat. Ha érdekelnek a Tesla harmadik negyedéves mutatói, KATTINTS IDE!

The Conversation

Ne hagyd ki!