Tea egy csészében, teáskanna mellett, faasztalon
Fotó: Unsplash

Moszkvába hívták teázni Elon Musk-ot, ez most mi jelent?

Dmitrij Rogozin, az Orosz Szövetségi Űrügynökség, a Roszkozmosz vezetője a CNN-nek adott interjújában példamutatónak nevezte az amerikai milliárdosokat, Elon Musk-ot pedig meginvitálta a saját rezidenciájába.


Példamutató amerikánci

Dimitrij Rogozin interjúja igazán különlegesnek számít, ugyanis a Roszkozmosz vezetője korábban még soha nem nyilatkozott nyugati médiumnak. A CNN-nek végül beadta a derekát, és ha már ott volt, kemény kritikákkal illette hazája oligarcháit.

A mi milliomosaink inkább jachtokba fektetnek, mintsem űrhajókba. De talán a mostani orosz milliomosok gyermekei bölcsebbek lesznek.

-fogalmazott a szakember.

Rogozin nagyra méltatta az amerikai milliárdosokat, nevezetesen Jeff Bezos-t és Richard Branson-t. Példamutatónak tartja, hogy az „űrbárók" olyan dolgokra költik a pénzüket, amelyek hasznosak a társadalom számára.

Rogozin az igazi elismerést Elon Musk-nak tartogatta.

Űrlények, univerzum, tea

Mr. Elon Musk rengeteg olyan ötletet és gondolatot valósított meg, amelyeket mi is véghez akartunk vinni, de nekünk nem sikerült, mert a Szovjetunió felbomlása után az űrprogramunk egy időre leállt. Tiszteljük őt, mint az űripar feltalálóját, aki nem fél kockáztatni.

-mondta Rogozin.

A Roszkozmosz vezetője ennél is tovább ment, ugyanis szívélyesen meginvitálta Musk-ot, hogy legyen a családja vendége, és beszélgessenek az univerzum felfedezéséről, a földönkívüli életről és arról, hogyan használhatnák az űrkutatás eredményeit a Földi élet megóvására.

Már fel is raktam melegedni a teáskannát.

-viccelődött az egykori miniszterelnök-helyettes. (Hol a szamovár? A szerk.)

Szeretnek csipkelődni

Rogozin és Musk az elmúlt években többször is oda-odaszúrt egymásnak a Twitteren. Tavaly decemberben az orosz vezető megosztott egy képet a Roszkozmosz specialistáiról, akik épp egy brutális hóvihar közepette a Szojuz rakéta darabjait keresték. Az alábbi szöveget írta a poszthoz:

Ez nem Boca Chica. Ez Jakutföld télen. Kíváncsi vagyok, hogy a puhány SpaceX ilyen körülmények között is tudna-e dolgozni?

Dimitrij Rogozin-t az USA 2014-ben szankcionálta, ugyanis a Krím-félsziget orosz annektálása idején védelmi miniszterhelyettesként dolgozott. Cserébe Twitteren beszólt a NASA-nak:

Miután kielemeztük az űriparunk elleni szankciókat, azt javaslom az USA-nak, hogy ezentúl trambulinnal juttassa el az űrhajósait a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

Musk ezt nem felejtette el, és májusban, miután a SpaceX sikeresen teljesítette az első űrhajós küldetését az ISS-re, a következőt posztolta Twitterre:

A trambulin működik.

Musk egyelőre nem reagált a meghívóra.

Ne hagyd ki!