Elon Musk kétszer is odaszúrt az Apple-nek a Tesla második negyedéves jelentését ismertető tájékoztatón, amelyet élőben közvetített a YouTube.Az elmúlt években rengetegen kritizálták az Apple-t, amiért erőteljesen korlátozza a technológiája széleskörű felhasználhatóságát. Már egy jelzőt is ráaggattak a vállalatra: walled garden. Ez nagyjából annyit tesz, mint kerítéssel körbekerített kert. Elon Musk a Tesla rendezvényén meg is ragadta a lehetőséget, hogy beszóljon az Apple-nek.

Kiköpött vasember

Célunk a fenntartható energia elterjedésének a támogatása. Nem pedig az, hogy egy fallal körülvett kertet hozzunk létre, így elzárva a riválisainkat a technológiánktól, mint ahogy néhány vállalat teszi.

-mondta Musk a bejelentkezésében, majd úgy tett, mintha köhögne, és kimondta: „Apple".

Musk ezzel arra célzott, az Apple ellehetetleníti azt, hogy az eszközeit kompatibilitássá tegyék más termékekkel. Például az iPhone-okra csak az AppStore-ból lehet legálisan letölteni alkalmazásokat, de a kiegészítő eszközeik, például a töltőik is egyediek. Persze érdemes megjegyezni, hogy az Apple értékéhez és imidzséhez ez a fajta üzletpolitika is jelentősen hozzájárul.

Az Apple-t egyébként rengeteg fejlesztő, sőt még az EU versenyügyi biztosa is kritizálta az elmúlt hónapokban. Versenyellenes magatartással és a monopóliumellenes törvények megsértésével vádolták a vállalatot.

A Tesla a napokban azt a tájékoztatást adta ki, hogy év végére minden elektromos autó tölthető lesz a vállalat gyorstöltő hálózatának kirendeltségein. Magyarul a cég nem fogja a saját járműveire korlátozni a technológiáját.

Musk ezek után megjegyezte,

[...] tévhit, hogy a Tesla sok kobaltot használ az akkumulátorai gyártásához,

majd hozzátette, hogy az Apple valójában sokkal többet rendel az említett alapanyagból, mint a Tesla.

Musk nem véletlenül tért ki a nyersanyagra, ugyanis tavaly decemberben 14 kongói család komoly vádakkal illette mindkét vállalatot. A családok a bírósági perben azt állították, hogy a gyermekeiket megölték vagy megcsonkították azokban a kobaltbányákban, ahonnan a két vállalat nyersanyag-utánpótlása érkezett.

Bár az Apple-nek egyelőre nincsenek olyan termékei, amelyek veszélyeztetnék a Tesla piaci pozícióját, de ez hamarosan változhat. Köztudott, hogy az Apple gőzerővel dolgozik a „Project Titan" nevet viselő projektjén. A Titan-t nagy titkolózás övezi, de annyi biztos, hogy az Apple hamarosan villanyautókkal bővíti kínálatát. Az is kiderült, hogy ez elmúlt években az Apple rengeteg Tesla-dolgozót megkörnyékezett, hogy átcsábítsa őket a Project Titan-be.

Mindenesetre egyelőre úgy néz ki, hogy a Tesla dolgozói hűségesek a vállalathoz.

The Conversation

Friss

Spar: jó magyar gyümölcs joghurt nem igazán létezik

Hosszú interjút adott a Spar magyarországi vezetője, beszélt többek között a béremelésről, a beszállítókról, arról, hogy mennyi pénz vittek ki tavaly az országból nyereségként, és hogy mennyit fektettek be 30 év alatt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Photo by Josh Appel on Unsplash

Jövőre havi 500 ezerre nőhet az átlagkereset Magyarországon

Jövőre sok egyszeri tétel fogja növelni a háztartások nettó jövedelmét.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Photo by Obi Onyeador on Unsplash

Annyira sok és drága használtautót veszünk, hogy megdőlhet a 2019-es rekord

Pedig a hirdetési árak majdnem 1 millió forinttal emelkedtek egy év alatt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!