Elon Musk azon gondolkozik, hogy kifizesse-e a 6,6 milliárdos segélyt, amiből az ENSZ megoldhatná az éhezést
Fotó: Shutterstock

Kész a terv: így vethet véget az éhezésnek 6 milliárd dollár, mit lép Musk?

Elon Musk októberben bejelentette, ha az ENSZ egy részletes akciótervvel be tudja bizonyítani, hogy hatmilliárd dollár véget vethet a világon az éhezésnek, akkor minden további nélkül megválik a Tesla-részvényeinek egy hányadától, és teljes egészében finanszírozza a projektet. A szervezet bemutatta a tervet.Kihívás elfogadva

Az ENSZ élelmezési segélyekkel foglalkozó Világélelmezési Programjának (WFP) vezetése elfogadta a világ leggazdagabb emberének kihívását, és előállt egy tervvel, ami 42 millió súlyos helyzetben lévő ember élelmezését oldaná meg.

Az egész „adok-kapok" abból indult ki, hogy az ENSZ egyik vezető tisztségviselője október végén kijelentette, Elon Musk vagyonának kettő százalékából megoldhatná a Föld élelmezési gondjait. Akkori vagyonához mérten ez hatmilliárd dollárt jelentett.

Érdekességképp megjegyezzük, a WFP 2020-ban 8,4 milliárd dollár adományt gyűjtött a helyzet orvoslására, mégsem sikerült megoldania a problémát.

Mindenesetre Musk Twitteren azt írta, rajta ne múljon a dolog, de előbb bizonyítsák be, hogy az igazgató állításai valósak.

A napokban nyilvánosságra hozott, „A one-time appeal to billionaires", azaz „Egyszeri felhívás a milliárdosokhoz" nevű terv pontosan ezt a célt szolgálja. Annyi szépséghibája van, hogy 600 millió dollárral túllépte a hatmilliárdos „keretet", de ez minden bizonnyal csak részletkérdés.

A WFP a 6,6 milliárd dollárból:

  • 3,5 milliárdot magára az élelmiszerre, illetve annak szállítására,
  • kétmilliárdot pénzügyi támogatásokra és élelmiszerutalványokra,
  • 700 milliót országspecifikus tervezésre, skálázásra és menedzselésre,
  • 400 milliót pedig a globális és regionális műveletek irányítására, adminisztrációjára és elszámoltathatóságára fordítana
Az éhségválság ügye sürgős, példa nélküli ÉS elkerülhető. @elonmusk, kristálytiszta terveket és nyitott könyveket kértél. Itt van! Készek vagyunk beszélni veled- és bárki mással-,aki komolyan gondolja az életmentést.

-írta Twitteren David Beasley, a WFP igazgatója.

Egyelőre azonban kérdéses, Musk mit szól a projekthez, ugyanis a terv valójában csak átmeneti megoldást kínál. Az űrbáró vélhetően pontosan azért írta, amit írt, mert nem akar félmegoldásokra milliárdokat áldozni. A terv 42 millió ember élelmezését oldaná meg egy évre. Hatalmas segítség lenne, de nem szüntetné meg végérvényesen az éhezést a világban.

A terv részleteit ezen az oldalon tekinthetitek meg.

Ne hagyd ki!