Elon Musk, az év embere a kezében tart egy világító Földgömböt egy sötét szobában
…Elon Musk.

Űrbáró, influenszer, úttörő

A Time magazin idén a Tesla elektromos autógyártó vezérigazgatóját, a SpaceX űrvállalat alapítóját, a Neuralink neurotechnológiai cég társalapítóját, a The Boring Company alagútfúró vállalat alapítóját, a világ leggazdagabb emberét, Elon Musk-ot választotta az év emberének. Minden bizonnyal meg lehet kérdőjelezni a Time döntését, de inkább nézzük meg Musk idei érdemeit.

A Tesla piaci értéke egy rendkívül sikeres év után átlépte az ezer milliárd dolláros álomhatárt, ezzel a világ legértékesebb autómárkájává vált. Perspektívába helyezve a Ford és a General Motors már akkor sem tudná lenyomni a villanyautók királyát, ha egy vállalattá olvadnának össze.

Nem mehetünk el szó nélkül az űrvállalata mellett sem. A SpaceX több sikeres küldetést is végrehajtott a NASA-val, civileket juttatott az űrbe, asztronautákat szállított a Nemzetközi Űrállomásra, fekete lyukakat és szupernóva-maradványokat kémlelő eszközöket állított keringési pályára, valamint folyamatosan bővíti a Starlink műholdkonstellációt, amely a világ minden pontjára eljuttatja az internetet.

Musk a közelmúltban bejelentette, hogy a Neuralink szakértőinek jóvoltából jövőre emberekbe is beültethetik az első agyi chipeket. Ezek súlyos gerincvelő-sérüléssel élő, mozgáskorlátozott emberek életét változtathatják meg. A Neuralink a nemrég közzétett egy videót, amelyen egy majom a cég eszközét használva az agyhullámaival irányított egy videójátékot. Musk elmondta, hogy a technológia tökéletesen és biztonságosan működik majmoknál. Az emberi alkalmazás előtt természetesen temérdek tesztet és finomhangolást végeznek el a chipeken.

Mindezek mellett a Saturday Night Live amerikai szórakoztató műsorban házigazdaként, műsorvezetőként tűnt fel, Twitteren több mint 66 millió főt számláló követői bázist épített fel, bejegyzéseivel pedig többször is felborította a tőzsdét és a kriptovaluták világát. Arról nem is beszélve, hogy vagyona rövid időre meghaladta a 300 milliárd dollárt. A történelem során előtte ez még senkinek nem sikerült.

Magyar siker

A magazin annak ítéli oda az Év Embere díjat, aki a vizsgált időszakban a legnagyobb mértékben befolyásolta a híreket és az életünket, akár rossz, akár jó értelemben.

Az egzisztenciális krízis megoldásainak megalkotásáért, a technológiai titánok korának lehetőségeinek és veszélyeinek megtestesítéséért, a társadalom legmerészebb és legdiszruptívabb átalakulásainak ösztönzéséért Elon Musk kapja a TIME 2021 Év Embere díjat

-mondta a magazin főszerkesztője, Edward Felsenthal.

A Time az „Év Hősei” kategóriában Karikó Katalint is díjazta az mRNS-vakcinák és a koronavírussal kapcsolatos kutatómunkában részt vevő kollégáival, Drew Weissman-nal, Barney Graham-mel és Kizzmekia Corbett-el egyetemben. A négy kutató a hősök kategória címlapjára is felkerült.

Az év előadja Olivia Rodrigo lett, míg az év sportolója díjat Simone Biles négyszeres olimpiai bajnok amerikai tornásznőnek ítélték oda.


Ne hagyd ki!