Szeptember 18-án az Inspiration4 legénysége épségben visszatért a Földre a háromnapos űrmisszió után. A küldetés célja egyebek között az volt, hogy 200 millió dollár adományt gyűjtsenek egy gyermekklinikának rákkutatásra. Elon Musk is beszállt, és nem fukarkodott.Jótékonysági űrjárat

A SpaceX magyar idő szerint szeptember 16-án, hajnali kettő óra kettő perckor indította Föld körüli útjára az Inspiration4 legénységét, amely három nappal később szerencsésen visszatért. Az Inspiration4 küldetés különlegessége az, hogy a legénység teljes egészében civilekből állt. Az egyikőjük a milliárdos üzletember, Jared Isaacman, aki az egész küldetést finanszírozta. Ő fizette a másik három utas költségeit is, akiket szintén ő válogatott össze. Isaacman célja, hogy az útjukkal inspirálják a Föld lakóit, innen ered az Inspiration4 elnevezés. Továbbá 200 millió dollárt (nagyjából 60 milliárd forint) szeretne gyűjteni a St. Jude Gyermekkórháznak rákkutatásra.

Immáron kijelenthetjük, a jótékonysági akció sikerrel járt, a 200 millió dollár bőven összegyűlt, ráadásul további adományokra számíthat a gyermekkórház.

Nagy gavallérok

Az egész gyűjtést Isaacman alapozta meg „potom" 100 millió dollárral, ami forintban cirka 30 milliárdra tehető. Ehhez az összeghez további 60 millió dollár gyűlt össze önkéntes felajánlásokon keresztül. Már „csak" 40 millió dollár hiányzott a cél eléréséhez, amikor megjelent Elon Musk. Nemes egyszerűséggel Twitteren az alábbi szöveget posztolta ki:

Rám is számíthattok, 50 millió dollárral

Most jön a java?

Musk adományával így bőven összegyűlt az eredetileg tervezett összeg, amely a napokban még tovább fog gyarapodni. Az adománygyűjtést az önkéntes felajánlások mellett egy árveréssel koronázzák meg. A legénység tagjai ugyanis a Dragon űrhajóra magukkal vittek több tárgyat is, amelyek a küldetés után kalapács alá kerülnek. Egyebek között egy ukulele, 51 darab NFT, amelyek művészeti alkotásokat tartalmaznak, illetve a Time magazin egyik példánya, amelyet mind a négy, űrhajóssá avanzsálódott utas alá fog írni. És ne felejtsük el azt a körülbelül 30 kilogrammnyi komlót sem, amelyből a Samuel Adams Beer sörfőzde űrsört fog főzni. A sörfőzde 100 ezer dollárral szállt be a gyűjtésbe.

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Orbán: Bármelyik pillanatban visszavásárolhatja az állam a Liszt Ferenc repülőteret

A magyar kormánynak az a szándéka, hogy a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret visszavásárolja, és ez bármelyik pillanatban megtörténhet – mondta a miniszterelnök a vajdasági Ludason.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: MTI Kelemen Zoltán Gergely

Elhunyt Kornai János közgazdász

Életének 94. évében, hétfőn elhunyt Kornai János Széchenyi-díjas közgazdász, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a Harvard Egyetem és a Corvinus emeritus professzora, a francia becsületrend kitüntetettje, a svéd, amerikai, és más akadémiák tiszteletbeli tagja - közölte a család hétfő este az MTI-vel.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Napelemre, fűtéskorszerűsítésre kérnél többmilliós támogatást? Ez az útja

A nagyszabású, lakosságnak szóló pályázat napelemes rendszerek és energiatakarékos, korszerű, elektromos fűtési rendszerek kialakításához nyújt támogatást. A kivitelező cégeknek hétfőtől van lehetőségük a regisztrációs kérelem benyújtására, a családok és magánszemélyek a program első ütemében december 6. és január 12. között pályázhatnak - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!