Tudós köpenyben egy laborban kutatja a rák ellenszerét
Fotó: Unsplash

Elon Musk nemes célra adott rengeteg pénzt

Szeptember 18-án az Inspiration4 legénysége épségben visszatért a Földre a háromnapos űrmisszió után. A küldetés célja egyebek között az volt, hogy 200 millió dollár adományt gyűjtsenek egy gyermekklinikának rákkutatásra. Elon Musk is beszállt, és nem fukarkodott.Jótékonysági űrjárat

A SpaceX magyar idő szerint szeptember 16-án, hajnali kettő óra kettő perckor indította Föld körüli útjára az Inspiration4 legénységét, amely három nappal később szerencsésen visszatért. Az Inspiration4 küldetés különlegessége az, hogy a legénység teljes egészében civilekből állt. Az egyikőjük a milliárdos üzletember, Jared Isaacman, aki az egész küldetést finanszírozta. Ő fizette a másik három utas költségeit is, akiket szintén ő válogatott össze. Isaacman célja, hogy az útjukkal inspirálják a Föld lakóit, innen ered az Inspiration4 elnevezés. Továbbá 200 millió dollárt (nagyjából 60 milliárd forint) szeretne gyűjteni a St. Jude Gyermekkórháznak rákkutatásra.

Immáron kijelenthetjük, a jótékonysági akció sikerrel járt, a 200 millió dollár bőven összegyűlt, ráadásul további adományokra számíthat a gyermekkórház.

Nagy gavallérok

Az egész gyűjtést Isaacman alapozta meg „potom" 100 millió dollárral, ami forintban cirka 30 milliárdra tehető. Ehhez az összeghez további 60 millió dollár gyűlt össze önkéntes felajánlásokon keresztül. Már „csak" 40 millió dollár hiányzott a cél eléréséhez, amikor megjelent Elon Musk. Nemes egyszerűséggel Twitteren az alábbi szöveget posztolta ki:

Rám is számíthattok, 50 millió dollárral

Most jön a java?

Musk adományával így bőven összegyűlt az eredetileg tervezett összeg, amely a napokban még tovább fog gyarapodni. Az adománygyűjtést az önkéntes felajánlások mellett egy árveréssel koronázzák meg. A legénység tagjai ugyanis a Dragon űrhajóra magukkal vittek több tárgyat is, amelyek a küldetés után kalapács alá kerülnek. Egyebek között egy ukulele, 51 darab NFT, amelyek művészeti alkotásokat tartalmaznak, illetve a Time magazin egyik példánya, amelyet mind a négy, űrhajóssá avanzsálódott utas alá fog írni. És ne felejtsük el azt a körülbelül 30 kilogrammnyi komlót sem, amelyből a Samuel Adams Beer sörfőzde űrsört fog főzni. A sörfőzde 100 ezer dollárral szállt be a gyűjtésbe.

Ne hagyd ki!