Habzó korsónyi sör sötét háttérben
Fotó: Unsplash

Sörínyencek figyelem: hamarosan érkezik az űrbéli sör!

A SpaceX magyar idő szerint szeptember 16-án, hajnali kettő óra kettő perckor indította Föld körüli útjára az Inspiration4 legénységét, amely szerencsésen visszatért. Az űrhajóban utazó négy civil egy ukulelét, művészeti alkotásokat és 30 kilogrammnyi komlót is vitt magával.Nemes küldetés

Az Inspiration4 küldetés különlegessége az, hogy a legénység teljes egészében civilekből áll. Az egyikőjük a milliárdos üzletember, Jared Isaacman, aki az egész küldetést finanszírozta. Ő fizette a másik három utas költségeit is, akiket szintén ő válogatott össze. Isaacman célja, hogy az útjukkal inspirálják a Föld lakóit, innen ered az Inspiration4 elnevezés. Továbbá 200 millió dollárt szeretne gyűjteni a St. Jude Gyermekkórháznak rákkutatásra. Éppen ezért a Dragon űrhajóra magukkal vittek több tárgyat is, amelyeket a küldetés után elárvereznek. Egyebek között 51 darab NFT-t, amelyek művészeti alkotásokat tartalmaznak, illetve a Time magazin egyik példányát, amelyet mind a négy, űrhajóssá avanzsálódott utas alá fog írni. Na de nézzük, mi a helyzet a komlóval!

Űrkender

Isaacman augusztus 12-én, egy Twitteres posztban bejelentette, hogy nagyjából 30 kilogrammnyi komlót is magukkal visznek. A posztban arra hívta fel a figyelmet, hogy az „űrkomlónak" még nincs gazdája, így, ha egy sörfőzde érdeklődne a különleges alapanyag iránt, akkor ne habozzon kapcsolatba lépni az üzletemberrel. Végül a Samuel Adams Beer sörfőzde csapott le az ajánlatra, amely 100 ezer dollárt, átszámítva nagyjából 30 millió forintot ajánlott a komlóért. A teljes összeg a St. Jude Gyermekkórházat illeti.

Egyelőre nem tudni, hogy a bostoni főzde mennyiért fogja árulni a különleges italt, az viszont már szinte biztos, hogy a vásárlóknak egy nyugati parti IPA-t kell keresniük az idei ősz folyamán.

A Business Insider azt is kiszámolta, hogy a SpaceX-nek (pontosabban Isaacman-nek) mennyibe került az űrbe küldeni a komlót. Az átláthatóság kedvéért font mértékegységben részletezzük a számítást. A Dragon űrhajón szállított rakomány egyetlen fontjának költsége 5500 dollár (1,65 millió forint). 66 fontnyi komló van a fedélzeten, így az alapanyag „űrutaztatása" 363 ezer dollárba, átszámítva nagyjából 108,9 millió forintba került. Ezen is látszik, hogy Isaacman-nek nem a haszonszerzés a célja.

Nem az első eset

Az Inspiration4 előtt már jó néhányan érdeklődtek az űrbéri párlatok iránt. A Coor amerikai sörfőzde 1994-ben egy űrben végzett erjedési kísérletet finanszírozott. A japán Sapporo főzde 2006-ban olyan söröket dobott piacra, amelyek japán és orosz kutatók által az űrbe küldött árpamagvak felhasználásával készültek. 2019-ben 12 üveg bordeaux-i bor is megjárta az űrt, amelynek eredményeképp a palackok ára elérte az egymillió dollárt.

A tudósok a mai napig sem biztosak abban, hogy a mikrogravitációs környezet milyen hatást gyakorol a sörkészítésre, jelen esetben annak alapanyagára. A Colorado Egyetem egyik kutatási projektje korábban arra a következtetésre jutott, hogy az űrben főzött sör magasabb alkoholszintű lehet, mint a Földön készült nedűk.

Ne hagyd ki!