3 százalékot emelkedtek a Virgin Galactic részvényei, miután a cég bemutatta a legújabb űrhajóját.


Egyre nagyobb a verseny a kereskedelmi űrhajózás világában. Elon Musk az elsők között volt, aki elindította az űrprogramot, melyeben közemberek is részt vehetnek, viszont nem kellett sok idő, hogy felbukkanjanak a riválisok. Napjainkban már több cég is árulja a jegyeit a saját fejlesztésű űrhajóira, melyekkel űrsétát tehetnek a vásárlók. Persze ehhez szükségük lesz egy jó vastag pénztárcára.

Képzelet és Inspiráció

Richard Branson, a Virgin Galactic űrtechnológiai cég alapítója a napokban bemutatta a legújabb, VSS Imagine névre keresztelt űrhajójukat, a vállalat harmadik generációs űrrepülőinek első példányát. A hajó tesztelését nyáron kezdik el, a cég elképzelése szerint évente 400 kereskedelmi űrrepülést fognak végrehajtani. Michael Colglazier, a Virgin Galactic ügyvezető-igazgatója hozzátette, hogy az Imagine fontos eszköze lesz a kitűzött célok elérésének.

Az új hajók több moduláris elemet tartalmaznak, mint az elődeik, így a karbantartásuk és fejlesztésük sokkal egyszerűbb lesz, illetve a repülések közötti idő is csökkenni fog. A cég hozzátette, hogy az Imagine a következő generációk dizájnját és gyártási folyamatait alapozta most meg.

A cég nem tervez lazsálni, ugyanis amíg az Imagine tesztelése zajlik, addig már el is kezdi gyártani a harmadik generációs flottája következő tagját, a Virgin Inspire-t. Imagine és Inspire – azaz képzelet és inspiráció. A cég a hajók nevével az emberi űrhajózás természetét kívánta tükrözni.

A Virgin Galactic első űrhajója az Enterprise nevet viselte, ezt egy 2014-es robbanás után leselejtezték. A második hajójuk a Unity, ami 2019-ben repült utoljára, a tervek szerint idén májusban újra útjára indul.

Űrugrás

A piacon szereplő cégek szolgáltatásai között vannak különbségek. Míg a SpaceX egészen a Holdig tervezi elrepíteni az utasait, vannak olyan vállalatok, amelyek „csak" egy kiruccanást nyújtanak az űrbe. Ilyen például a Virgin Galactic. Ők nagyjából 70 millió forintért árulják a jegyeiket, cserébe szuborbitális pályán csodálhatjuk a világűrt és a Földet. Ez annyit tesz, hogy az űrhajó nem áll Föld körüli keringési pályára, csak annak a határán lavírozik egy kicsit, majd visszatér a Földre. A vállalattól már közel hatszázan vásároltak jegyeket 200-250 ezer dolláros árakon. Ha kedved kaptál, ITT jelentkezhetsz az űrrepülésre.

A bemutatóval majdnem egyidőben a Land Rover és a Virgin Galactic együttműködésének a meghosszabbítását is bejelentették. A Land Rover amellett, hogy autókat és eszközöket biztosít a cégnek, az utasoknak is kedveskedik egy exkluzív ajánlattal: azok, akik részt vesznek egy űrhajózáson, lehetőséget kapnak, hogy megvásárolhassák a Land Rover egyedi, exkluzív autóit. Ez leginkább olyan külső és belső módosításokat, kialakításokat takar, ami az űrutazás feelingjét kívánja tükrözni (színek, világítás, kiegészítők).


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Reagált a bírálatokra a Ryanair, az utasok járnak jól

A diszkont légitársaság öt napon belül visszafizeti a törölt járatokra szóló jegyek árát a cég csütörtöki bejelentése szerint.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

A szállodások 350 ezerért sem találnak 8 általánost végzett szobaasszonyt

A munkaerőhiány már most, 50-60 százalékos kihasználtságnál is fékezi a növekedést a szállodaiparban, mert azok a szálláshelyek, amelyek reménytelenül próbálják feltölteni üres álláshelyeiket, nem tudnak sem több vendéget fogadni, sem az elvárt színvonalú kiszolgálást nyújtani. Szakmai szövetségük több javaslattal állt elő.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Kínos, mondhatni ciki ügyben bírságolt a versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 3 millió forintos bírságot szabott ki az „Év Terméke" díjat korábban osztó cégre, amiért az hiányosan teljesítette a saját maga által vállalt kötelezettségeket.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!