3 százalékot emelkedtek a Virgin Galactic részvényei, miután a cég bemutatta a legújabb űrhajóját.


Egyre nagyobb a verseny a kereskedelmi űrhajózás világában. Elon Musk az elsők között volt, aki elindította az űrprogramot, melyeben közemberek is részt vehetnek, viszont nem kellett sok idő, hogy felbukkanjanak a riválisok. Napjainkban már több cég is árulja a jegyeit a saját fejlesztésű űrhajóira, melyekkel űrsétát tehetnek a vásárlók. Persze ehhez szükségük lesz egy jó vastag pénztárcára.

Képzelet és Inspiráció

Richard Branson, a Virgin Galactic űrtechnológiai cég alapítója a napokban bemutatta a legújabb, VSS Imagine névre keresztelt űrhajójukat, a vállalat harmadik generációs űrrepülőinek első példányát. A hajó tesztelését nyáron kezdik el, a cég elképzelése szerint évente 400 kereskedelmi űrrepülést fognak végrehajtani. Michael Colglazier, a Virgin Galactic ügyvezető-igazgatója hozzátette, hogy az Imagine fontos eszköze lesz a kitűzött célok elérésének.

Az új hajók több moduláris elemet tartalmaznak, mint az elődeik, így a karbantartásuk és fejlesztésük sokkal egyszerűbb lesz, illetve a repülések közötti idő is csökkenni fog. A cég hozzátette, hogy az Imagine a következő generációk dizájnját és gyártási folyamatait alapozta most meg.

A cég nem tervez lazsálni, ugyanis amíg az Imagine tesztelése zajlik, addig már el is kezdi gyártani a harmadik generációs flottája következő tagját, a Virgin Inspire-t. Imagine és Inspire – azaz képzelet és inspiráció. A cég a hajók nevével az emberi űrhajózás természetét kívánta tükrözni.

A Virgin Galactic első űrhajója az Enterprise nevet viselte, ezt egy 2014-es robbanás után leselejtezték. A második hajójuk a Unity, ami 2019-ben repült utoljára, a tervek szerint idén májusban újra útjára indul.

Űrugrás

A piacon szereplő cégek szolgáltatásai között vannak különbségek. Míg a SpaceX egészen a Holdig tervezi elrepíteni az utasait, vannak olyan vállalatok, amelyek „csak" egy kiruccanást nyújtanak az űrbe. Ilyen például a Virgin Galactic. Ők nagyjából 70 millió forintért árulják a jegyeiket, cserébe szuborbitális pályán csodálhatjuk a világűrt és a Földet. Ez annyit tesz, hogy az űrhajó nem áll Föld körüli keringési pályára, csak annak a határán lavírozik egy kicsit, majd visszatér a Földre. A vállalattól már közel hatszázan vásároltak jegyeket 200-250 ezer dolláros árakon. Ha kedved kaptál, ITT jelentkezhetsz az űrrepülésre.

A bemutatóval majdnem egyidőben a Land Rover és a Virgin Galactic együttműködésének a meghosszabbítását is bejelentették. A Land Rover amellett, hogy autókat és eszközöket biztosít a cégnek, az utasoknak is kedveskedik egy exkluzív ajánlattal: azok, akik részt vesznek egy űrhajózáson, lehetőséget kapnak, hogy megvásárolhassák a Land Rover egyedi, exkluzív autóit. Ez leginkább olyan külső és belső módosításokat, kialakításokat takar, ami az űrutazás feelingjét kívánja tükrözni (színek, világítás, kiegészítők).


The Conversation

Friss

Elon Musk dolgozóinak megszabták, mit mondhatnak a főnökről

Elon Musk vállalata, a The Boring Company megtiltotta a sofőrjeinek, hogy negatív fényben tüntessék fel az üzletembert. Sőt, a dolgozóknak egy komplett forgatókönyvet is be kell magolniuk, hogy minden kérdésre felkészüljenek-adta hírül a TechCrunch.

A Boring Company portfóliója alapvetően egyszerű termékekből áll. A cég alagutakat fúr és értékesít. Ezek célja csak a megrendelőtől függ. Például földalatti gyalogos és kerékpár (alag)utakat lehet a cégtől rendelni, de a vállalat akár hajókonténerek szállítására alkalmas alagutakat is készít. A cég fő terméke a „Loop". Ez egy olyan alagút, amelyben Teslák szállítanak embereket a különböző állomások között. Egy autó egyszerre maximum öt embert szállíthat: a sofőrt, aki a Boring Company alkalmazottja, és négy utast. Elon Musk cége az első loop-ot alig több, mint egy hónapja adta át Las Vegas-ban. A közel 3 kilométeres alagút nagyjából 1 év alatt készült el, 47 millió dollárból (13,4 milliárd forint). Az alagút és a Teslák segítségével az állomások közötti, jellemzően 45 perces utak 2-3 percre csökkenthetők. A TechCrunch a napokban kiderítette, hogy a sofőröknek egyfajta forgatókönyvet kell követniük munkájuk során Elon Musk védelme érdekében. Hogy ez mit is jelent pontosan? Megszabták, hogy bizonyos kérdésekre milyen válaszokat adhatnak.

Minden szép és jó

Az a feladatod, hogy biztonságos utazást biztosíts az utasoknak, nem pedig az, hogy szórakoztasd őket. Minimalizáld a beszélgetést, és koncentrálj az útra.

-olvasható a Boring Company utazási forgatókönyvében, amelyet a TechCrunch hivatalos úton szerzett meg.

Elon Musk nagyon népszerű manapság, éppen ezért a vállalat nem szeretné, ha az alkalmazottak negatív fényben tüntetnék fel őt. Legalábbis a szkriptből erre lehet következtetni. A forgatókönyv egyértelmű utasításokat ad a sofőröknek, hogy mindenáron kerüljék az üzletemberrel kapcsolatos kérdéseket. Szemezgessünk még a dokumentumból!

Ez a kérdéskategória (minden, ami Musk-al kapcsolatos) rendkívül gyakori és rendkívül érzékeny téma. Az utasok rajongása az alapítónk iránt elkerülhetetlen, a hozzá köthető kérdések dominálhatják a beszélgetést. Legyen a lehető legrövidebb, és tegyen meg mindent, hogy leállítsa a beszélgetést. Ha az utasok továbbra is erőltetik a témát, udvariasan közölje:" Sajnálom, de tényleg nem tudok mit hozzáfűzni" majd váltson témát.

A vállalat az erőszakosabb utasokra is felkészült. Ha tovább kérdezgetik a sofőrt, hogy milyen vezető Musk, illetve, hogy szeret-e neki dolgozni, az alábbi választ kell adnia:

Természetesen, ő egy nagyszerű vezető. Mindannyiunkat arra motivál, hogy remek munkát végezzünk!

Na de mi van akkor, ha az utasok rákérdeznek Elon Musk Twitteres ámokfutásaira?

Elon közszereplő. Azért vagyunk itt, hogy fantasztikus utazási élményt nyújtsunk!

Igaz, amit az újságok írnak róla? Udvariatlan főnök? Füvezik? Nem engedi, hogy az alkalmazottak szabadságra menjenek?

Nem olvastam ezeket a cikkeket, de nekem más tapasztalataim vannak vele kapcsolatban.

Mióta dolgozol a cégnél?

Elég ideje ahhoz, hogy úgy ismerjem az alagutakat, mint a tenyeremet!

Mennyi baleset köthető a rendszerhez?

Ez egy nagyon biztonságos rendszer.

Nos, nagyjából így néz ki a Boring Company valós idejű, hónapokig, évekig tartó, élőszereplős „filmjének" forgatókönyve.

Vannak bajok

Musk azon dolgozik, hogy minél több városban létrehozzon egy loop-ot, azonban a szakemberek egyáltalán nem biztosak abban, hogy ez jó üzlet. A Boring Company úgy érvel a technológiája mellett, hogy olcsóbban és gyorsabban tud alagutakat kialakítani, mint a hagyományos alagútfúró vállalatok. Ráadásul a loop a felszíni forgalmat is csökkenti. Egy hagyományos alagút, például egy metró esetében mérföldenként 1 milliárd dollárba kerül. Legalábbis a cég honlapja szerint. Ezzel szemben a Boring Company ugyanezt 30 millió dollárból kihozza. Elviekben. Sokan azonban kételkednek Musk szavaiban.

Jian Zhao építőmérnök-professzor, aki mellesleg az alagútfúrás szakértője, nem igazán látja, hogyan valósítaná meg Elon Musk az ígéreteit. A professzor szerint a cég technológiája semmi újdonságot nem adott a világnak, így szkeptikus a vállalat terveivel kapcsolatban.

Továbbá az utasok alig néhány nappal a Vegas-i loop átadása után máris komoly kritikákkal illették a projektet. Sokan arra panaszkodtak, hogy az egymást követő Teslák feltorlódnak, így a beígért pár perces utazás nem valósul meg. Ráadásul egyszerre csak 4 ember utazhat egy autóban. Lehet, hogy a metró drágább, de ott egy fuvarral több száz ember eljuthat a célállomásáig.

Kikötött a világ leghíresebb konténerhajója, sokba fájt a Szuezi kaland

Az Ever Given konténerhajó közel négy hónapnyi késés után végre kikötött Rotterdamban.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Kockás papír helyett vali.hu, így pörgetnék föl a hazai digitalizációt

A digitalizáció erősítéséről tárgyalt a Nemzeti Versenyképességi Tanács, a testület négy területen javasol intézkedéseket a kormánynak - közölte a pénzügyminiszter a közösségi oldalán.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!