Űrhajós lebeg az űrben.
Fotó: Unsplash

Te lennél az új magyar űrhajós? Mutatjuk az elvárásokat

Megkezdődött az új magyar űrhajós kiválasztása, a sikeres jelölt az évtized közepén, 30-60 naposra tervezett misszióban végezhet kísérleteket, illetve eszközöket tesztelhet a Nemzetközi Űrállomáson.


Január végéig lehet jelentkezni

Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért és űrtevékenységért felelős miniszteri biztosa részletezte a Hunor (Hungarian to Orbit) nemzeti kutató űrhajós programra jelentkezőkkel szembeni elvárásokat. Ezek:

  • a műszaki, természettudományos beállítottság,
  • magas fokú pszichés terhelhetőség,
  • felsőfokú angoltudás,
  • határozott, kiegyensúlyozott személyiség megléte.

A nemzeti űrhajós programra 2022. január 31-ig lehet jelentkezni a hunor.gov.hu weboldalon.

Ferencz Orsolya az MTI beszámolója szerint kitért arra is, hogy a kiválasztási folyamat az Európai Űrügynökséggel (ESA) együttműködve, az ESA űrhajós politikájával (Astronaut Policy) összhangban zajlik majd, melynek során alapos fizikai és pszichológiai vizsgálatok, valamint szakmai felmérések várnak a jelentkezőkre.

Az ESA együttműködésnek köszönhetően azok a magyar jelöltek, akik korábban már jelentkeztek az ESA űrhajós válogatására és azon továbbjutottak, szintén részesei lesznek a magyar űrhajós válogatásnak. Az ESA tavasszal indította el űrhajóstoborzását. Erről ITT és ITT írtunk.

Kutatások az ISS fedélzetén

A kiválasztásara kerülő magyar űrhajós küldetésének fő célja, hogy az évtized közepére tervezett űrrepülés során magyar egyetemek, tudományos kutatóintézetek és vállalkozások által fejlesztett kísérleteket végezzen, és eszközöket teszteljen mikrogravitációs környezetben a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén

- mondta Ferencz Orsolya.

Farkas Bertalan nyugalmazott dandártábornok, az első magyar űrhajós elmondta, hogy a misszió remélhetőleg egy hónapig, de akár negyedévig is tarthat.

Az már korábban kiderült, hogy a magyar kutató űrhajóst az amerikai Axiom Space viszi majd a Nemzetközi Űrállomásra 30-60 napra. Erről és a misszió további részleteiről itt írtunk. Arról pedig, hogy mit keres egy kicsi és nem túl tehetős ország a világűrben, Pacher Tibor fizikust, a Puli Space Technologies alapítóját ebben az interjúban kérdeztük.

The Conversation

Ne hagyd ki!