11 év szünet után várja az űrhajósjelöltek jelentkezését az Európai Űrügynökség.


Az ügynökség (ESA) weboldalán közzétett felhívás értelmében a jelentkezéseket idén március 1. és május 28. között lehet benyújtani ITT, a toborzási aloldalon. Kifejezetten támogatják, hogy minél több nő jelentkezzen. Sőt, a fogyatékkal élőket is várják, számukra indítják el a Parastronaut Feasibility Project nevű programot, amelynek célja, hogy a társadalom minél szélesebb köre kapcsolódhasson be az űrkutatásba, űrutazásba.

A részletekre pár napot várni kell

A toborzás részletes feltételeiről február 16-án tartanak online sajtótájékoztatót, de azt már tudni lehet, hogy a jelentkezőknek kőkemény, hatlépcsős kiválasztási programot kell teljesíteniük, és az indulásánál alapfeltétel a magasszintű iskolai végzettség. A válogatás jövőre, várhatóan októberben zárul le. Azt nem közölték, hogy pontosan hány reménybeli asztronauta kiképzését kezdik meg.

Az Európai Űrügynökség működését a tagállamok 12,5 milliárd euróval támogatják a következő három évben, így anyagilag nincs akadálya a merész, köztük a Holdutazást is magába foglaló tervek megvalósításának.


Friss

©Alla Simacheva/123RF.COM

Csányi Sándor nem home office-párti, és nem rohanna az euró bevezetésével

Az átoltottság egyre magasabb szintjével beindul a gazdaság, a bankszektor ennek a motorja lehet – mondta Csányi Sándor az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol arról is beszélt, az OTP semmilyen értelemben nem verhető meg sem Magyarországon, sem a régióban.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!