Urak az űrből
Fotó:123RF

Nem a Földről bámulnád a Holdat? Jelentkezz itt űrutazónak! (Frissítve a robbanás hírével)

A jelenlegi tervek szerint 2023-ban indul útjára a Starship, fedélzetén 10-12 emberrel. A dátum még változhat.


Elon Musk már korábban közölte, hogy a SpaceX Starship űrhajója első hivatalos utasa Mezava Juszaku lesz. A japán milliárdos nagy műkedvelő, és a jelek szerint kalandornak sem utolsó. Miután kifizette, meghirdette, hogy a Starship fennmaradó helyeit (körülbelül 8 helyről van szó) szeretné „elajándékozni". Felhívásában először kifejezetten művészeket keresett, akiknek egyetlen feltételt szabott volna: amint visszatérnek az űrutazásról, készítsenek valamilyen műalkotást, amivel másokat inspirálhatnak.

A helyek továbbra is kiadók, de az elvárások megváltoztak. Mezava Juszaku bejelentette, hogy nem csak művészeknek adna erre az utazásra lehetőséget, hanem minél szélesebb körből szeretné kisorsolni a szerencsés jelölteket. Két kritériumnak kell megfelelniük: olyan jelentkezőket vár, akik valamilyen módon hozzájárulnak ahhoz, hogy másokat segítsenek, illetve jobbá tegyék a társadalmat, emellett támogatniuk kell a hozzájuk hasonló jótevőket. A jelentkezéshez szükséges honlapot már élesítette is, ide kattintva elérhető.

A részletek

A Starship újgenerációs űrhajó, amely az emberek mellett 100 tonnányi rakományt is képes szállítani. A mélyűri utazásra tervezett űrhajó a Marsra történő eljutáshoz fejlesztett, újrahasznosítható rakétarendszerrel működik. Egyelőre nem tudni részleteket, hogy a leendő űrhajósok kiképzése hogyan fog zajlani, de Yusaku Maezawa biztosított mindenkit arról, hogy az utazás teljes költségét ő állja. Az út körülbelül 7 napig fog tartani.

Korábban 2021-re tervezték az indulást, de Elon Musk és a csapata kitolta ezt a határidőt, mondván, hogy még többszáz kísérletet kell elvégezniük, mielőtt biztonságossá nyilvánítanák a hajót az emberi utaztatásra.

A SpaceX másik űrhajója, a Crew Dragon már útrakész állapotban van, túl is van egy sikeres küldetésen. A Crew Dragonnal is terveznek űrrepüléseket civilekkel. Ebben az esetben nem a Holdig, hanem „csupán" a Nemzetközi Űrállomásig tart az utazás.

Meghódítani a világűrt, az emberiség legmerészebb álma

Fotó:123Rf

Az európaiak is toboroznak

Az Európai Űrügynökség (ESA) 11 év szünet után hirdet űrhajósválogatást a tagállamok között. Közzétették a részleteket.

Március 31. és május 28. között válik elérhetővé az a hivatalos online felület, melyen keresztül a potenciális űrhajósjelöltek benyújthatják a jelentkezésüket, feltölthetik a szükséges dokumentumokat.

A válogatás 2021. májusától 2022. októberéig tart. A jelöltek pszichológiai, pszichometrikai, valamint orvosi szűréseken, szakmai interjúkon esnek át. Várhatóan 2022 utolsó negyedévében teszik közzé a sikeres vizsgát tett jelöltek névsorát, az azon szereplők 2023-ban kezdik meg alapképzésüket a németországi Kölnben található Európai Asztronauta Központban (EAC).

Az ügynökség részletes, angol nyelvű tájékoztatóját a jelentkezés feltételeiről, az űrhajósok feladatairól, felkészüléséről, mindennapjairól ITT találod.

Frissítés

Az Elon Musk tulajdonában lévő SpaceX vállalat Starship rakétájának prototípusa sikeresen landolt Texasban a nagy magasságú tesztrepülés végén. De alighogy földet ért, néhány perc múlva már fel is robbant. A SpaceX SN10 névű új generációs űrjárműve március 3-án szállt le a texasi Boca Chicában. Ez sikernek számít, hiszen eddig már két elődje is tűzgolyóvá vált még a landolás során. A lövedék alakú rakéta ezúttal érintetlen maradt egészen a leszállás pillanatáig, de akkor a rakéta alja körül tűz keletkezett és a Starship felrobbant a leszállópályán, írja a Szabad Európa weboldala.

Ne hagyd ki!