A SpaceX Falcon Heavy rakétájának kilövése szép időben
Fotó: Unsplash

A SpaceX újabb zsíros NASA- megbízást nyert el

Az Elon Musk által vezetett SpaceX űripari vállalat most kivételesen nem Jeff Bezos cégével versenyzett. A SpaceX sikerének titka egyszerű: a rivális visszalépett.Lefelé szegeződő tekintetek

A NASA hivatalosan is újabb tendert ítélt oda a SpaceX-nek. A 152 millió dolláros, átszámítva nagyjából 45,6 milliárd forintos pályázat a hivatal geostacionárius operatív környezeti műhold-U (GOES-U) küldetésének részét képezi. A SpaceX feladata az lesz, hogy időjárásfigyelő műholdakat állítson Föld körüli pályára. A NASA tájékoztatása szerint a GOES-U küldetés célja, hogy fejlett képanyagok és légköri mérések segítségével az emberiség jobban megismerje a Föld környezetét, például az időjárását és az óceánjait. A GOES-U magában foglalja a bolygó teljes villámtevékenységének valós idejű feltérképezését és a naptevékenység jobb nyomon követését is.

Nagy a bizalom

A döntés az után született meg, hogy a United Launch Alliance (ULA) rakétagyártó vállalat visszavonta az ajánlatát, ugyanis már nem állnak rendelkezésre azok a járművek, amelyek alkalmasak lennének a feladat végrehajtására. A ULA szóvivője, Jessica Rye elmondta, hogy időközben mind a 29 rakétájukat eladták, így okafogyottá vált számukra a tender. A SpaceX előreláthatólag 2024 áprilisában fogja fellőni a műholdakat a floridai Kennedy Űrközpontból egy Falcon Heavy rakéta segítségével. A GOES-U küldetés elnyerése tovább erősíti a NASA SpaceX-be vetett bizalmát, hiszen Elon Musk űrvállalata az elmúlt hónapokban sorra nyerte a hivatal pályázatit.

A Falcon Heavy rak\u00e9t\u00e1k visszat\u00e9r\u00e9se a f\u00f6ldre.

A Falcon Heavy rakéták visszatérése a földre.

Fotó: SpaceX on Unsplash

Mozgalmas hónapok

Az elmúlt évben nagyon jó kapcsolat alakult ki a NASA és a SpaceX között. A cég tavaly a Crew Dragon űrhajóval juttatott NASA-asztronautákat a Nemzetközi Űrállomásra, de már idén is bezsebelte a 178 millió dolláros Europa Clipper misszió és a 2,9 milliárd dolláros Artemis Hold-misszió megbízatásokat. Előbbi célja a Jupiter egyik holdjának feltérképezése, míg utóbbié az, hogy 1972 után ismét emberek sétáljanak a holdunk felszínén. A Hold-misszió egyelőre parkolópályára került, ugyanis Jeff Bezos űrvállalata, a Blue Origin és Dynetics cég is megtámadta a NASA döntését.

A SpaceX az Astrobotic rakétavállalattal is megállapodott, hogy új „vízvadász" holdjárót küldjön a Holdunk felfedezetlen déli pólusára.

Mindezek mellett a SpaceX szeptember 15-én Inspiration4 néven elindítja az első civil küldetését, amelyben egy orvos asszisztens, egy tudós, egy mérnök és egy milliárdos csodálhatja meg bolygónkat.

SpaceX SAOCOM 1A misszi\u00f3 kil\u00f6v\u00e9se

SpaceX SAOCOM 1A misszió kilövése

Fotó: SpaceX on Unsplash

Ne hagyd ki!