Diffúz anyagból álló akkréciós korong kavarog egy szupermasszív fekete lyuk körül, amelyből Hawking-sugárzás szabadul fel
Fotó: Pixabay

Szupernóvákat és fekete lyukakat kutató szuperműholdat lőttek fel

Sikeresen Föld körüli keringési pályára állítottak egy különleges, 214 millió dollár értékű műholdat, amit kifejezetten a világegyetem legérdekesebb objektumainak kutatására fejlesztettek ki – olvasható a NASA tájékoztatójában.Mérföldkő

Az Imaging X-ray Polarimetry Explorer (IXPE) űreszközt a NASA fejlesztette ki az olasz űrügynökség közreműködésével. A műholdra három szupermodern, nagy teljesítményű teleszkópot szereltek.

Az IXPE képes megvizsgálni, feltérképezni egyebek között a fekete lyukak és csillagmaradványok tulajdonságait.

Az IXPE eddig soha nem látott és tapasztalt módon fogja nekünk megmutatni a minket körülvevő erőszakos univerzumot-például a felrobbanó csillagokat és a galaxisok középpontjában lévő fekete lyukakat.

-mondta Thomas Zurbuchen, a NASA Tudományos Küldetési Igazgatóságának (SMD) munkatársa.

A munka gyümölcse

Az átszámítva közel 70 milliárd forint értékű űreszközt az Elon Musk űrvállalata, a SpaceX által fejlesztett Falcon 9-es hordozórakéta állította keringési pályára.

Leírhatatlan érzés látni, hogy valami, amin már évtizedek óta dolgozol, valósággá válik, és elindul az űrbe

- mondta Martin Weisskopf, az IXPE vezető kutatója.

A Space.com tájékoztatása szerint az indulás előtti sajtótájékoztatón Weisskopf elmondta, hogy az IXPE első célpontja a Bika csillagképben található szupernóva-maradvány, a Rák-köd lesz.

Ne hagyd ki!