A Nemzetközi Űrállomás látható a képen, ahogy Föld körüli pályán kering a kontinensek és az óceánok felett
Fotó: Shutterstock

Itt a látványterv az új űrállomásról, amit már nem a NASA épít

Jeff Bezos űrvállalata, a Blue Origin bejelentette, hogy 2025 és 2030 között pályára állítja a saját tulajdonú és fejlesztésű, Orbital Reef névre keresztelt űrállomását.Viszlát, ISS!

A Nemzetközi Űrállomást (ISS) 1998-ban építették. Kijelenthetjük, az ISS öreg. Repedezik, itt-ott néha szivárog, egyre kevésbé biztonságos és egyre elavultabb. Az állomásra eddig több mint 150 milliárd dollárt költöttek, élettartamát 15 évre tervezték. Nem is kérdés, le kell cserélni. Ezzel a NASA is tisztában van. A jelenlegi álláspont szerint az ISS 2024-ig üzemelhet, de ezt valószínűleg ki fogják tolni 2028-ig. Az viszont szinte biztos, hogy még ebben az évtizedben nyugdíjba küldik az emberiség eddigi legfontosabb űrépítményét. A NASA mérlegelte a helyzetet, és arra jutott, hogy az állomás évente négymilliárd dollárra rúgó fenntartási költsége már nem éri meg a hivatalnak. Éppen ezért év elején bejelentette a Commercial LEO Destinations projektet, amely négy szerencsés vállalatnak biztosítana összesen 400 millió dollárnyi támogatást, amiből elkezdhetnék a következő űrállomások építését. Bizony, űrállomások, ugyanis több is tervben van. A hivatalhoz eddig nagyjából egy tucatnyi pályázat érkezett be, amelyek között a Blue Origin beadványa is szerepel. Az viszont már több mint valószínű, hogy az elbírálás kimenetelétől függetlenül Jeff Bezos cége egy évtizeden belül megépíti a világ egyik első privát űrállomását.

Panorámás kilátással a Földre

A Blue Origin sajtóközleménye szerint az Orbital Reef majdnem akkora lesz, mint a Nemzetközi Űrállomás, és körülbelül 10 ember befogadására lesz alkalmas. A tervek szerint az állomás „vegyes felhasználású üzleti parkként" fog üzemelni, kereskedelmi, kutatási és űrturisztikai célokkal is ki lehet majd bérelni. A „látogatók" helyszíni orvosi ellátásra is jogosultak lesznek, és különböző kényelmi és kikapcsolódási lehetőségeket is igénybe vehetnek. A Blue Origin a Sierra Nevada Corporation repülőgépipari cég leányvállalatával, a Sierra Space-szel, az űrtechnológiai Redwire Space és Genesis Engineering vállalatokkal, valamint a Boeing-el közösen fogja megépíteni az Orbital Reef-et. Az űrállomás látványtervét az alábbi videóban tekinthetitek meg:

Kiélezett verseny

Az Orbital Reef szóvivője elmondta a CNBC-nek, hogy a NASA már közölte velük, állandó bérlőként kíván jelen lenni a leendő állomáson. A Blue Origin elvileg még az előtt keringési pályára állítja a Reef-et, mielőtt az űrhivatal a Csendes-óceán hullámsírjába küldené az ISS-t. A NASA bejelentése biztató az Origin szempontjából, de ettől függetlenül nagy verseny várható a Commercial LEO Destinations 400 millió dolláros támogatásáért. Nemrég a Voyager, a Nanoracks és a Lockheed vállalatok is leadták közös pályázatukat a Starlab nevű űrállomás építésére, és várhatóan a SpaceX is be fog jelentkezni egy kis pénzért.

A NASA tavalyi becslése alapján a kereskedelmi projektjei, magyarul azok, amelyekben magánvállalatok segítségével valósított meg űrmissziókat és egyéb feladatokat, nagyjából 20-30 milliárd dollárt spóroltak a hivatalnak. Így csökkentek az űrügynökség kiadásai, miközben egy helyett két új űrhajó fejlesztését is finanszírozni tudta. A jövő űrállomásainak kiszervezésével előreláthatólag évente további egymilliárd dollárt spórolhat a hivatal.

Ne hagyd ki!