A SpaceX piaci értéke több mint 25 milliárd dollárral gyarapodott, így meghaladta a 100 milliárd dollárt.


Ügyeskedés a részvényekkel

A SpaceX legújabb céges manőverében a részvények ára 419,99 dollárról 560 dollárra ugrott. A részvényműveletnek köszönhetően az űrvállalat piaci értéke 100,3 milliárd dollárra (nagyjából 31 394 forint) nőtt. A SpaceX így jelenleg a világ második legértékesebb magánvállalata a kínai Bytedance tech-óriás mögött. A Bytedance a TikTok anyavállalata. A SpaceX a Stripe fintech cégtől vette át a megtisztelő pozíciót.

Zászlóshajók

A SpaceX elsősorban két nagyszabású projektnek köszönheti a sikereit. Az egyik a Starlink a másik pedig a Starship projekt.

A Starlink projekt célja, hogy egy óriási, több ezer műholdból álló, összekapcsolt internethálózatot építsen a Föld köré, amely biztosítaná a világon mindenkinek a nagy sebességű internet-hozzáférést. A SpaceX eddig 1740 műholdat állított keringési pályára, amelyek szolgáltatásait 14 országban már több mint 100 ezren használják. Elon Musk az elkövetkező hónapokban további 11 ezer műholdat akar fellőni. Bár az ötlet sokaknak nem tetszik, és jelenleg még csak a rendszer béta-verziója működik, a vállalat már 500 ezer előrendelést kapott.

A Starship projekt pedig a cég újgenerációs űrrakétáját takarja, amely elképesztő népszerűségnek örvend az űrszektorban. Az innovatív rakéta számos sikeres űrmisszión van túl, amelyek a NASA figyelmét sem kerülték el. Elon Musk vállalata rendre nyeri az amerikai űrügynökség pályázatait. A cég tavaly a Crew Dragon űrhajóval juttatott NASA-asztronautákat a Nemzetközi Űrállomásra, de már idén is bezsebelt egy 178 millió dolláros és egy 2,9 milliárd dolláros megbízatást. Utóbbinak célja, hogy 1972 után ismét emberek sétáljanak a holdunk felszínén. Érdemes megemlíteni az egyik legfrissebb, 152 millió dolláros pályázatot is, amely a hivatal geostacionárius operatív környezeti műhold-U (GOES-U) küldetésének részét képezi. A SpaceX feladata az lesz, hogy időjárásfigyelő műholdakat állítson Föld körüli pályára. A NASA tájékoztatása szerint a GOES-U küldetés célja, hogy fejlett képanyagok és légköri mérések segítségével az emberiség jobban megismerje a Föld környezetét, például az időjárását és az óceánjait. A GOES-U magában foglalja a bolygó teljes villámtevékenységének valós idejű feltérképezését és a naptevékenység jobb nyomon követését is.

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

A Mol nem hagyja annyiban a Hernádi Zsoltot elmarasztaló horvát ítéletet

A Mol-csoport csalódottságának adott hangot az ítélet kapcsán. Álláspontjuk szerint a legfelsőbb bíróság annak ellenére hagyta helyben a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét, hogy korábban mind a magyar hatóságok, mind pedig a horvát kormány által kezdeményezett nemzetközi választottbírósági eljárás azt állapította meg, hogy sem a Mol, sem annak tisztségviselői nem követtek el bűncselekményt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Szálka a vásárlók szemében a faáruk drágulása, lépett a versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) gyorsított ágazati vizsgálatot indított a fa építőanyagok hazai piacán is, hogy megfelelően feltárhassa a drasztikus építőipari drágulás mögött húzódó piaci folyamatokat. A vizsgálat a Nébih ellenőrzéseivel összehangolt helyszíni kutatásokkal indult, a GVH vizsgálói több piaci szereplőnél is megjelentek.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Horvátországban jogerőre emelkedett a Mol-vezér börtönbüntetése

A horvát legfelsőbb bíróság megerősítette a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét Ivo Sanader volt horvát kormányfő és Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója egyesített perében - közölte a Jutarnji List című horvát napilap. A nemzetközi választottbíróság szerint viszont Horvátország nem tudta bizonyítani, hogy a Mol (vagy Hernádi Zsolt) megvesztegette volna Sanadert.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!