Elon Musk fekete pólóban egy asztalnál, mikrofon előtt töri a fejét, hogyan nyerje meg a SolarCity pert

Komoly bajba került Elon Musk, forintban ezermilliárdos a tét

Ha a bíróság ellene ítél, Elon Musk akár 13 milliárd dollárt, átszámítva nagyjából 4 ezer milliárd forintot is bukhat.


Az előzmények

Elon Musk először 2021 júliusában tanúskodott a bíróságon a SolarCity 2016-os felvásárlásával kapcsolatban. A SolarCity egy napenergia vállalat, amely innovatív napelemeket, valamint egyéb kapcsolódó termékeket és szolgáltatásokat fejleszt és értékesít lakossági, kereskedelmi és ipari ügyfelek számára. A Tesla bő öt évvel ezelőtt bekebelezte, nagyjából 2,6 milliárd dollárért.

Első ránézésre ez egy teljesen hétköznapi akvizíciónak tűnik, a Tesla kisrészvényesei, egyebek között szakszervezeti nyugdíjalapok és vagyonkezelők azonban turpisságot sejtenek az ügylet mögött, ezért beperelték Muskot és a Tesla teljes igazgatóságát. 2020-ban az igazgatósági tagok megegyeztek a felperesekkel, és bár a jogsértést nem ismerték el, egy 60 millió dolláros kifizetéssel rendezték nézeteltéréseiket. Musk azonban nem adta ilyen könnyen magát, inkább a bíróságot választotta.

Hálátlan nyerészkedők

A felperesek összeférhetetlenséggel vádolják az űrbárót, illetve azt állítják, hogy nem közölt minden információt a részvényesekkel, méltánytalan módon járt el, Musknak és családjának pedig nagyobb haszna volt a felvásárlásból, mint a Teslának. Az teljes képhez hozzá tartozik, hogy a SolarCity ekkoriban „égette” a pénzt, a részvényesek szerint az akvizíció egyfajta mentőakció volt, hogy a cég megmeneküljön az esetleges csődtől.

Musk azzal védekezett, hogy az ügylet egy évtizedes terv része volt egy olyan vertikálisan integrált vállalat létrehozására, amely a SolarCity tetőpaneleit a Tesla autóival és akkumulátoraival kombinálva átalakíthatja az energiapiacot (termelést és fogyasztást).

Musk 2016-ban 22 százalékos részesedéssel bírt a Teslában, ergo nem ő volt a többségi tulajdonos, most mégis azzal gyanúsítják, hogy manipulálta, sőt, kényszerítette a vezetőséget, hogy egyezzenek bele a felvásárlásba.

A SolarCity-ben szintén 22 százalékos részesedéssel rendelkezett, a részvényalapú akvizíciónak köszönhetően viszont további Tesla-részvényekkel gazdagodott. A felperesek azt akarják elérni, hogy ezeket a részvényeket szolgáltassa vissza a Teslának. Az elmúlt hónapokban az autógyártó árfolyama kilőtt, ami az jelenti, hogy a szóban forgó részvények napjanikban már 13 milliárd dollárt érnek.

Az üzletembert védő ügyvédek azzal érveltek, hogy az ügylet nem mentőcsomag volt, a SolarCity pedig távolról sem volt fizetésképtelen, ráadásul olyan értékes technológiát fejleszt, amely hosszú távon milliárd dolláros megtérülést fog eredményezni. Musk tagadja, hogy manipulálta volna a döntéshozókat. Az ügyvédek azt is hozzá tették, hogy Musknak köszönhető, hogy a Tesla ilyen értékes vállalattá nőtte ki magát, a felperesek pedig rengeteg profitáltak a cég értéknövekedéséből.

Előreláthatólag három hónap múlva születik döntés az ügyben.

Ne hagyd ki!